Adalet Bakanlığı, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) daha önce 'tutuksuz yargılanması' yönünde verdiği karara yapılan itiraz üzerine, davanın, AİHM Büyük Daire'de görülmesine karar verildiğini açıkladı.

AİHM, Selahattin Demirtaş'ın başvurusu üzerine, Ankara 19'ucun Ağır Ceza Mahkemesi'nde 31 fezleke ve bir birleşen dosya olmak üzere 32 ayrı suçlamadan yargılandığı ana davayla ilgili, Kasım 2018'de kararını açıklamış, Demirtaş'ın 'tutuksuz yargılanmasına' hükmetmişti. AİHM kararında ayrıca kararın nihai olmadığı ve Demirtaş'ın 'makul bir şüpheyle' gözaltına alındığını ve tutuklandığı vurgusu da yapılmıştı. Karar üzerine yargılamayı yapan mahkeme, Demirtaş'ın tahliye talebini, 'kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller olması', 'sanığın savunmasını tamamlamamış olması', 'adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağı' ve 'ihlal kararı veren AİHM 2'nci Dairenin kararının nihai nitelikte olmadığı' gerekçesiyle reddetmişti.

AİHM YALÇINKAYA KARARININ FETÖ/PDY DAVALARINA ETKİSİ NE OLACAK AİHM YALÇINKAYA KARARININ FETÖ/PDY DAVALARINA ETKİSİ NE OLACAK

DEMİRTAŞ'IN AVUKATLARI İTİRAZ ETMİŞTİ

Adalet Bakanlığı, AİHM 2'nci Dairenin 'tutuksuz yargılanmalı' kararına, Demirtaş'ın avukatları da, yerel mahkemenin kararı uygulamamasına ve 'makul şüpheyle gözaltına alındı' kararına itiraz etmişti. İtirazlar üzerine yapılan inceleme sonucu AİHM, davanın Büyük Daire'de görülmesine karar verdi.