Bakan Gül'ün açıklamaları şöyle:
''Özellikle Emine Bulut'u ve hayatını kaybeden diğer kadınlarımızı rahmetle anıyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti büyük bir tepkiyle, şiddetle kınıyoruz, reddediyoruz. Dünyanın esasen ortak sorunu kadına yönelik şiddettir. Bu tür olaylara sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu konuda her konuda koordinasyon da yapılmaktadır. Savcılarımız, mülki amirimiz her türlü başvuruyu değerlendirmekte.

Bu konuda 2019'da verilen toplam tedbir kararı 375 bin 425. Yıl sonuna kadar bu rakamlar daha değişebilir. Ve tüm dünyada bu mücadelede gerçekten bakıldığında bir ortak sorun olduğunu görüyoruz. Biz istiyoruz ki bu tür hadiseleri görmeyelim.

Yargı reformunun da tek tek uygulamaya başladığı bir yıl olmasını diliyoruz. Bu belge bir paketle başlayıp bitecek bir paket değildir. Bir beş yıllık dönemi kapsayan reform dönemidir. Büyük bir kısmı kanun, bir kısmı kararname gerektiren, uygulama gerektiren düzenlemelerdir. Elbette Meclis'in iradesini gerektiren konular parlamentoda şekillenebilir. Ama tüm paydaşlarla, söz söylemek isteyen herkesi masamıza çağırdık. Bu belge yargı reformu belgesi, bir AK Parti'nin reform belgesi değildir. Bu yargı reformu belgesi, 82 milyonun bütün milletimizin bir yargı reform belgesidir.

Yargı eskiden, FETÖ zamanında yargı birilerinin bir arka bahçesi olarak düşünülmeye çalışılan, yargı ele geçirilmek istenen bir merkez olarak görüldü. Yargı hiçbir görüşün, cemaatin yargısı olamaz.

Yargı reform paketi 5 yıllık süreci kapsıyor. Yargı reformu belgesi tüm milletimizin yargı reform belgesidir. Yargı hiçbir yapıya teslim edilemez. Bu belgeler daha iyisini bulmak adına revize edilmesi gereken belgelerdir. Eleştiriler de oldu, bizim için çok değerlidir. Bu belge güven veren ve erişilebilir adalet yaklaşımıyla hazırlandı. Yeni bir insan hakları eylem planı hazırlamak için çalışmayı başlattık.

HUKUK MESLEĞİNE GİRİŞ SINAVI GELİYOR

Hukuk mesleğine giriş sınavı getiriyoruz. Bir meslek sınavına girilecek ondan sonra mesleğe kabul işlerinde süreç başlayacak. Nitelikli hukukçu yetişmesine katkı sağlayacak.

Hakim ve savcı yardımcılığı konusunu önemsiyoruz. Hem teori hem pratiği artıracak. Hakim yardımcılığından sonra hakim olmak için sınava girecek. Tüm bu süreçlerden sonra hakim ve savcı cübbesini giyip mesleğini ifa edebilecek.

YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ

Adli kollukta hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı konusunda çalışma olacak. Fezleke aşamasında bu konudaki özen çok daha farklı noktaya götürür.

Yeni ihtisas mahkemeleri kuracağız. Hukuk hakimi, hukuk hakimi olarak devam edecek.

TUTUKLAMADA AZAMİ SÜRE İÇİN YASAL ÇALIŞMA

Tutuklama istisnai bir tedbirdir. Aslolan özgürlüktür. Tutuklamayı soruşturma aşamasında azami süre olmadığı için uzamasını önlemek için tutuklulukta azami sürelere ilişkin yasal düzenleme olacak.

AİLE ARABULUCULUĞUNU HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ

Hakim ‘Umarım böyle şeylere yeltenenlere ders olur’ dedi indirimsiz 6 yıl hapis verdi Hakim ‘Umarım böyle şeylere yeltenenlere ders olur’ dedi indirimsiz 6 yıl hapis verdi

Arabuluculukla ilgili rakam vermek isterim. Yüzde 67 oranında uzlaşmaya varılmış. Bu yıl ocak ayında ticari davalarda da hayata geçirdik. Arabuluculuk sisteminin kanunlaşarak aile arabulucuğunun da hayata geçmesini istiyoruz.

1 Ocak 2017'den itibaren 582 bin dosya uzlaşmayla sonuçlandı. Bu da 722 asliye ceza mahkemesinin bir bakacağı iş anlamına gelmektedir.

Nöbetçi noterlik de önemli bir gelişmeydi. Başarılı bir şekilde uygulama sağlandı. 6 Nisan'dan bugüne 204 bin 554 adet işlem yapıldı.

http://www.cumhuriyet.com.tr