Güleda Cankel'in katili Zafer Pehlivan bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. İlk duruşmanın ardından mahkeme, davayı 7 Nisan'a erteledi.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katil Zafer Pehlivan, Cankel'in babası Mustafa Cankel, Isparta, Aydın, Antalya, Muğla Barolarının temsilcileri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı, kadın hakları derneği üyeleri ve taraf avukatları katıldı.

KADIN ÖRGÜTLERİ ADLİYE ÖNÜNDE

Isparta Adliyesi önünde toplanan kadın dernekleri "Güleda için adalet" pankartları açtı. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan kadın örgütleri, "Güleda Cankel için adalet" yazılı pankartlarla davanın takipçisi olacaklarını bildirdiler.

Davayı takip etmek isteyen Güleda Cankel'in yakınları, okul arkadaşları ve çok sayıda kadın derneği üyeleri de adliyeye geldi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Ayşen Ece Kavas, Güleda Cankel'in özgürce yaşamak, okumak, kendi hayatına kendisi karar vermek istediği için Zafer Pehlivan tarafından öldürüldüğünü kaydetti.

KATİL SAVUNMA YAPTI

Güleda Cankel'in öldürülmesine ilişkin görülen dava katil Zafer Pehlivan'ın savunmasıyla başladı. Pehlivan savunmasında, "Ayrılırken Güleda beni sıktığı için bunaldım. Öldürmeden önce sokakta tokat attım, ambulans geldi, polisler geldi, ifade verdik" dedi.

ZAFER PEHLİVAN GÜLEDA'NIN ANNESİNİ DE TEHDİT ETMİŞ

Mahkeme heyeti, Güleda'nın arkadaşını da tanık olarak dinledi. Tanık, katil Zafer Pehlivan'ın, Güleda'nın annesini de tehdit ettiğini iddia etti.

Tanık ifadesinde, "Sanık bana Güleda'dan uzak dur dedi, tedirgin oldum ve evinin önünde bekledim. Güleda bana, sanık annemi de tehdit ediyor demişti" ifadelerini kullandı.

'GÜLEDA'DAN UZAK KALMAM İÇİN TEHDİT ETTİ'

Duruşmada tanık olarak dinlenen Güleda'nın sınıf arkadaşı Osman Sasa da Güleda ile sürekli görüştüklerini anlattı. Güleda'nın kaldığı apartın kapısına Zafer Pehlivan tarafından tespih asıldığını kendisine söylediğini aktaran Sasa, "Bunun üzerine bana geldi, beraber yiyecek bir şey almak için dışarı çıktık. Bu arada Zafer'i gördüm, bana tepki gösterdi. Sonra Güleda ile yanımdan uzaklaştılar. Sonrasında Zafer Pehlivan kapıma geldi ve Güleda'dan uzak kalmam için tehdit etti. Sonra evime gittim, gece bana mesaj atmaya devam etti" dedi.

Daha sonra Güleda Cankel'in darp edildiği haberini duyduğunu ve kendisini aradığını aktaran Sasa, "Telefonu Zafer açtı. Zafer ile tartışmaya başladık. Ertesi sabah Zafer'i aradım, nerede olduğunu sordum. Muğla'da olduğunu söyledi. Güleda'nın evine gittiğimde kapının önünde polisleri gördüm. Güleda'nın öldüğünü öğrendim. Güleda zaten sürekli Zafer'in kendisini tehdit ettiğini söylüyordu" diye konuştu.

GÜLEDA'NIN KARAKOLDA VERDİĞİ İFADE

Davada, Güleda'nın öldürülmeden önce karakolda verdiği ifadesine de yer verildi.

Güleda karakolda verdiği ifade sırasında şöyle konuşmuş:

"Zafer, barışmadığım için beni ölümle tehdit etti. Ondan kurtulmak için markete gittim, yanından kaçtım. Bu esnada beni darp etti ve telefonumu kırdı."

guleda-cankel-davasi-ertelendi-692697-1.

DAVA ERTELENDİ

Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı katili, tehdit etme, mektup yazma, dövme, boğma ve bıçaklama gibi gerekçelerle planladığı olayı canavarca hisle 'gerçekleştirmeyen' sanığın hiçbir pişmanlık göstermemesi gerekçesiyle "Kasten öldürme" ve "Tasarlayarak öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

İş mahkemesinden kritik 'kanser ilacı' kararı İş mahkemesinden kritik 'kanser ilacı' kararı

Müşteki avukatları, savcının mütalaasında olayın canavarca hisle gerçekleşmediği kısmına katılmadıklarını, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığa ek savunma hakkı vererek, duruşmanın 7 Nisan'a ertelenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Isparta Fatih Mahallesi'nde 19 Kasım'da bir apartta kalan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü birinci sınıf öğrencisi Güleda Cankel, Zafer Pehlivan adlı erkek tarafından öldürülmüştü.

Cankel'in katil zanlısı Pehlivan hakkında "tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Güleda Cankel'in annesi Vefaret Cankel, dün yaptığı açıklamada, Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceğini hatırlatarak, davaya Muğla Barosunun da müdahil olacağını kaydetmişti.

Duruşmaya sağlık durumu nedeniyle katılamayacağını belirten Cankel, "Sürekli ilaç kullanıyorum. O gündem beri psikolojim bozuldu. Bize evlat acısı yaşatanların cezalarının en ağır şekilde olmasını istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.Cankel, katile hiçbir şekilde indirimden uygulanmamasını istemişti.

Mustafa Cankel ise, Ceren Damar ve Ceren Özdemir davalarında olduğu gibi bu davada da sanığın hiçbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını temenni ettiklerini dile getirmişti.