Ticari defterleri TTK’ya uygun tutma zorunluluğu

TTK’nu madde 64 e göre her tacir defter tutmak zorundadır. Tacir kavramı, sermaye şirketleri Anonim, limitet ve kooperatifleri de kapsamaktadır.

TTK 64/ 4, Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterleri de  tutulması zorunlu ticari defter olarak kabul etmektedir.

Tacirler, ticari defterlerini TTK madde 65 e uygun olarak tutmak zorundadırlar.

65. maddeye göre:

Defterler Türkçe tutulur,

Kısaltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullanıldığı takdirde bunların anlamları açıkça belirtilmelidir.

Bir yazım veya kayıt, önceki içeriği belirlenemeyecek şekilde çizilemez ve değiştirilemez. Kayıt sırasında mı yoksa daha sonra mı yapıldığı anlaşılmayan değiştirmeler yasaktır.

Defterler veri taşıyıcılarında tutulabilir. Elektronik ortamda tutulan kayıtlara yasal saklama süresince ulaşılabilir olmalıdır.

Tutulması zorunlu defterlerin 65. maddeye uygun tutulmamasının yaptırımı

TTK’nın 562. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre:  “Kanun’un 65. maddesine uygun olarak defterlerini tutmayanların dört bin TL idari para cezasıyla cezalandırılacağı” hükme bağlanmıştır.

İhlal birden fazla ise her ihlale dört bin TL ceza uygulanmaz, bu durumda iki kat ceza uygulanır.

Bu ihlalden bir çıkar elde edilmiş veya bir zarara neden olunmuş ise uygulanacak ceza zararın veya sağlanan çıkarın üç katından az olamaz.

Defterlerin ticari davalarda delil olması

 6100 sayılı HMK’nın 222. maddesine göre; ticari defterlerin ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, bu defterlerin usulüne uygun olarak tutulmuş olması gerekir. TTK’nın 65. maddesine uygun olarak tutulmayan defterlerin delil niteliği yoktur.