Rahmi Ofluoğlu

Avukat


Şirketinize olan sermaye taahhüdünüzden ötürü hapis cezasına mahkum olabilirsiniz.

Ana sözleşmede yazılı sermaye ödemelerini gerçekte ödenmediği halde ödemiş gibi göstermek, yada sermayenin tamamı taahhüt edilmediği halde taahhüt edilmiş gibi göstermek 562. Maddeye göre suç oluşturuyor.

562 inci maddenin dokuzuncu fıkrası 550 nci maddeye aykırı hareket edenler üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır demektedir.

Sözü edilen 550 inci madde:

1-Sermaye tamamıyla taahhüt olunmamış veya karşılığı kanun veya esas sözleşme hükümleri gereğince ödenmemişken, taahhüt edilmiş veya ödenmiş gibi gösterenler ile kusurlu olmaları şartıyla, şirket yetkilileri, bu payları üstlenmiş kabul edilirler ve payların karşılıkları ile zararı faiziyle birlikte müteselsilen öderler.

(2) Sermaye taahhüdünde bulunanların ödeme yeterliliğinin bulunmadığını bilen ve buna onay verenler, söz konusu borcun ödenmemesinden doğan zarardan sorumludurlar.

Sermaye borcu nasıl oluşur?

Sermaye borcu iki şekilde oluşur:

1-Şirket kuruluşlarında taahhüt edilen ve en az dörtte biri ödenen sermaye borçları; kuruluşta ödenmeyen sermaye taahhütleri sözleşmede yazılı olan veya daha sonra ana sözleşmede gösterilen şekilde yönetim kurullarının alacağı karar göre ödenmesi gereken sermaye borcu,

2-Sermaye artırımlarında taahhüt edilen sermaye pay sahiplerinin sermaye borçlarıdır.