Hükümetin Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile Yargıtay'a 100 yeni üye daha atamak için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Yargıtay üye sayısının artırılması için çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi. Üye sayısının artırılmasına gerekçe olarak özellikle kurullarda işlerin yoğunluğu gösterilse de asıl amaç konusunda tartışma yaşanıyor. Yargıtay'dan emekli olmuş üyeler 100 yeni üye alınmasını abartılı bulurken, “Yargıtay'ın küçültüleceği söylenmişti ama tersi yapılıyor. İşi azalan dairelerin kapatılacağı ifade edilmişti. Dairelere devam haberi verilmiş. Kurulların işlerinin yoğun olduğu doğru. Ama bunun için 42 yeni üye alırsınız olur biter. Kanun Hükmünde Kararname ile 100 yeni üye almak akla başka şeyleri getiriyor" dediler.

YARGITAY'A DOKUNMAYIN

Önümüzdeki dönemde Yargıtay'da yeni seçimlerin olduğuna dikkat çeken emekli Yargıtay üyeleri şu değerlendirmelerde bulundular: “Geçtiğimiz dönemde yaşananlar ortada. 2010 referandumu sonrasında FETÖ'nün belirleyip atadığı yeni 160 üyenin nelere yol açtığını hep beraber gördük. Acı tecrübeyi birlikte yaşadık. Yargıtay'da oluşan birlik ile sorunlar belli ölçüde aşılmıştı. Şimdi belli bir kesimin Yargıtay'da etkin olma çabası olduğunun işaretleri var. Yaşananlardan geçmişte krizin aşılmasında etkili olan kesimler rahatsız. İktidar yargıya dokunmamalı. Yargı kendi içinde sorunlarını aşar. Ama bazı kesimler devre dışı bırakılıp blok oy kullanacak yeni bir grup ortaya çıkarsa bundan en büyük zararı Yargıtay görür. Herkesin ülke çıkarlarını düşünerek hareket etmesi lazım. Yargıtay'ın yeni bir krize tahammülü yok. FETÖ'den çok çekti, aynı şey başka gruplarla yaşanmamalı."

Bu arada Yargıtay'da yaşanan sıkıntının giderilmesi için emeklilik yaşının 67'ye çıkarılmasının gündeme geldiğini ancak bu konunun sümenaltı edildiğini de vurgulayan emekli üyeler, “Ortaya çıkan iş yükü bu şekilde aşılabilecekken ve kıdemli üyelerle daha sağlıklı sonuç alınma olanağı varken, 100 yeni üye alınmasının amacının sorgulanması gerekir" diye konuştular. Yargıtay'a seçilen üyelerle ilgili de uyarı yapan emekli Yargıtay üyeleri, 10 Kasım günü sosyal medyada “Zorunlu ibadete hayır" mesajları atan üyeyi hatırlattılar.


Kaynak: Aydinlik
https://www.aydinlik.com.tr/yargitay-da-ne-oluyor-turkiye-aralik-2017