Yargıtay Ceza Genel Kurulu, silahlı arbedede müşterek kişiyi öldürücü sanığa maruz 10 sene delik cezasını onayan Yargıtay 1. Ceza Dairesinin sonucuna meydana getirilen itirazı bildirme etti. Kurul, eylemi yasal savunma bildirme ederek sanığın tahliyesine hükmetti.

İstanbul'da üç sene geçmiş yeğenlerinden, Sultanbeyli'de toprak satın düzlük Mehmet K, taşınmazı müşterek yapım firmasına devretti. Mehmet K, yeğenlerinin satıştan geçmiş arazinin 300 metrekarelik bölümünü Mustafa H'ye vermesi dolayısıyla bu kişiyle bağdaşmak istedi.

Telefonla mülaki Mehmet K'nın oğlu Ekrem K. ile Mustafa H'nin oğlu Cenk H, paha dair anlaşamadı. Ekrem K'nın önerilmiş olduğu rakamı küçümsenilen Cenk H, 'Siz benimle dalavere mı geçiyorsunuz? Adamsanız erte yazıhanede durursunuz, en çok 10 seneme dünyalık olur' diye telefonu kapadı.

Ertesi devir Mustafa H, oğlanları Cenk, Salih, Çağatay H. ile Mehmet K'nın Çağlayan'daki yazıhanesine gitti. Mustafa H, burada karşılaşmış olduğu Ekrem K'ya yer fiyatını bahsetmek istediğini söyledi. Ekrem K'nın, 'konuşacak müşterek bilinçlilik kalmadı' demesi karşı ortalık arasındaki tartışma, kavgaya dönüştü. Mustafa H, Ekrem K'nın boynunu sıkarak silahını çıkardı. Bir başkasının silahı avlamak istemesi karşı Mustafa H, acı ederek Ekrem K'yı bacağından yaraladı.

Bu sırada, Salih H. de acı ederek Ekrem K'nın kardeşi Kadir K'yı topuğundan vurdu. Ekrem K. da silahıyla her acı etmeye başladı. Çatışmada göğsünden yaralanan Mustafa H. yaşamını kaybetti. Salih ve Cenk H. ise bacaklarından yaralandı.

10 sene delik cezası

Olayla ilişik İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde sorun açıldı. Mahkeme heyeti, Ekrem K'nın isteyerek cani suçundan müebbet delik cezasına çarptırılmasına değişmeyen verdi. Ceza, sanığın eylemini maktulden meydana gelen nahak yere tahriğin meydana getirmiş olduğu öfke ve alevli elemin tesiri altında gerçekleştirdiği sebebi öne sürülerek 12 yıla, dobra kûhi dolayısıyla de 10 yıla indirildi.

Kararın temyiz edilmesi karşı dosyayı mülaki Yargıtay 1. Ceza Dairesi, domestik mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Dairenin ikrar sonucuna itiraz etti.

Başsavcılığın itiraz yazısında, Ekrem K'nın eyleminin yasal savunma namına değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.

Başsavcılığın itirazı karşı dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun gündemine geldi. Kurul, itirazı durumunda bularak, sanığa 10 sene delik cezasını onayan Daire kararını kaldırdı ve sanığın tahliyesine hükmetti.

Kaynak: AA