Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bursa'da bir otelde düzenlenen Uluslararası Savcılık Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç hukukta ortaya konulan kurallara azami derecede riayet edilmesi halinde ülkede insan hakları tartışmalarının gündemde olmayacağını belirtti.

YARGITAY VE DANIŞTAY ÜYELİKLERİ SINIRLANDIRILMALI

Yargıtay ve Danıştaydaki üye ve daire sayısını azaltma kanun çalışmasını tamamladıklarını belirten Bozdağ, "Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini 12 yıllık bir süreyle sınırlı hale getiriyoruz. Şu anda seçilen üyeler 65 yaşını doldurana kadar görev yapıyor. Bunun yasalaşması halinde Yargıtay ve Danıştay'a seçilen üyeler 12 yıl görev yapacak. Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilenler de 12 yıl görev yapmaktadır. Dolayısıyla yüksek yargıda uyum sağlamak maksadıyla böyle bir adım atma kararı aldık." diye konuştu.

Bozdağ, İstinaf Mahkemeleri faaliyete geçene kadar Yargıtay ve Danıştayın ellerindeki dosyaları karara bağlamaları için iki yıllık geçiş süresi öngördüklerini bildirdi. Bu sürede daire sayılarının mevcut haliyle devam edeceğine değinen Bozdağ, "Bunlarla ilgili kararı Yargıtay ve Danıştay'ın başkanlık kurulu verecektir. Dosyalar azaldıkça kararları kendileri alacak ama iki yılın sonunda daire sayıları, yeni kanunda belirtilen rakama gelmiş olacak. Üye sayıları için de ayrıca tedrici bir geçişi bu yasada öngördük." ifadesini kullandı.BURSA/AA
Karar