C.U adlı sanığa 12 yaşındaki kıza cinsel istismardan verilen 12.5 yıl ceza, Yargıtay tarafından “kız iki yılda düzeldi” gerekçesiyle bozuldu

Erzurum’daki olay, bir tuhafiyecide meydana geldi. Annesinin boncuk almaya gönderdiği E.A.’ya, istediği boncuklardan olmadığını söyleyen C.U., ’İstersen tezgahın arkasına geç bak’ dedi. İddiaya göre tuhafiyeci, çocuğa tacizde bulundu. E.A. yaşadıklarını annesine anlattı. Şikayet üzerine gözaltına alınan C.U. hakkındadava açıldı. A.Ü. Tıp Fakültesi Adli Tıp raporuna göre E.A.’nın olay nedeni ile ruh sağlığının bozulduğu belirlendi. Tutuksuz yargılanan C.U,  12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Kararı Yargıtay 14’üncü Ceza Dairesi  bozdu. Yargıtay, cinsel istismar eylemine ilişkin olarak mağdurenin beden veya ruh sağlığının bozulup bozulmadığı hususunda alınan 2 Kasım 2010 ve 13 Ocak 2012 tarihli raporlarda E.A.’nın tedavi sonucu şikayetlerinde kısmi düzelme olduğuna işaret edildi.

Yeniden yargılanacak

Ruh sağlığının genellikle eylemin nitelikli ve daha ağır hallerinde bozulduğuna dikkati çeken Yargıtay, “Eylemin nitelikli şekilde işlenmemesi, mahiyetine ve sanığa verilecek cezanın miktarı gözetilerek tam bir vicdani kanıya ulaşılabilmesi açısından mağdurede meydana gelen travma sonrası stres bozukluğunun, ruh sağlığında etkilenme niteliğinde mi yoksa, ruh sağlığında bozulma niteliğinde olup olmadığı hususunda Adli Tıp rapor alınması için kararın bozulmasına karar verildi” dedi.  Yargıtay’ın kararı bozması üzerine C.U. yeniden yargılanacak.

Hukukçular: ‘Bozma kararı yanlış’

Eşitlik İzleme Grubu Sözcüsü Avukat Hülya Gülbahar ise Yargıtay’ın bu kararı bozamayacağını kaydetti: “Bir rapor alınmış ve ruh sağlığının bozulduğu tespit edilmiş. Ondan sonraki iyileşme ihtimallerine bakarak yargılama bekletilemez. O travmanın arkasından ruh sağlığı bozulmuş mudur bozulmamış mıdır bu tespit edilmiş. Ondan sonra dönüp iyileşti diye tekrar yargılama isteyemez. Örneğin bir kişi, birinin yüzünde sabit bir iz bıraktı ve sonra estetik cerrahi gelişince o izi mağdur sildirince mahkeme cezayı geri mi alacak? Bu nedenle Yargıtay’ın istediği bu durum yanlış. Bu kararda yerel mahkemenin direnmesi gerekiyor. Ama muhtemelen ruh ve beden sağlığında yeni kanunda rapor kaldırıldığı için yerel mahkeme yeni duruma göre karar verecek. Bu olay ayrıca ağır bir olay. Raporsuz da olsa yeni haliyle 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası var. Ama ceza düşedebilir.”


http://www.gazetevatan.com/-taciz-edildi-ama-duzeldi-bu-kadar-ceza-fazla--674753-yasam/