Hilal ÖZTÜRKYasemin GÜNERİ/AHT

Konya’da D.Ö. isimli kadın boşanma davası açıp kocasından tazminat talep etti. Mahkeme kadına tazminat ödenmesine hükmetti. Dava sürerken D.Ö.’nün bir erkekle ilişki yaşadığı ortaya çıkınca Yargıtay, ilişkiyi aldatma olarak saydı ve D.Ö.’nün kocasına tazminat ödemesine karar verdi.

Konya’nın Ereğli İlçesi’nde bir boşanma davasında yaşanan olay, boşanma davalarıyla ilgili yeni bir içtihat oluşturdu. D.Ö. isimli kadın, kocası E.Ö.’nün kendisine hakaret ettiği ve görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle boşanma davası açtı. D.Ö., maddi ve manevi tazminat talebinde de bulundu. Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi davalı koca E.Ö.’den kaynaklanan nedenlerle evliliğin sarsıldığına, D.Ö.’nün yoksulluk ve iştirak nafakası taleplerinin kabulüne, maddi ve manevi tazminat taleplerininse kısmen kabulüne karar verdi.

‘KADIN KOCAYA TAZMİNAT VERMELİ’

Dosya, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nde görüşüldü. D.Ö’nün dava sürerken bir başkasıyla ilişkiye girip P. isminde bir çocuğunun olmasını yerel mahkeme kusur olarak görmezken, Yargıtay ‘aldatma ve ihanet’ olarak kabul etti. Yargıtay kararında; ağır kusurlu bulunan kadına ödenmesine karar verilen maddi ve manevi tazminatların iptalini, kocaya tazminat ödenmesini istedi. Yargıtay’ın gerekçeli kararında; “Ağır kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata hükmedilemez. Yaşanan olayın davalı kocanın kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. O halde mahkemece, davalı yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir” denildi. Yeniden yapılan yargılama sonunda mahkeme önceki kararında direndi. Bu nedenle dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gitti. Hukuk Genel Kurulu da Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin bozma kararına hak verdi.