KEMAL GÖKTAŞ Ankara

Yargıtay, babasının arkadaşı tarafından arabayla kaçırılarak cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk ile ilgili verilen, “ruh sağlığı bozulmuştur” raporunu kabul etmeyerek, ruh sağlığının arabayla kaçırıldığı için mi yoksa cinsel istismar nedeniyle mi bozulduğunun araştırılmasını istedi.


Ankara’da 13 yaşındaki kız çocuğu D.B.’ye ‘babana götürüyorum’ diyerek arabasına alarak kaçıran ve cinsel tacizde bulunan H.G., hakkında cinsel istismar ve hürriyetten yoksun kılma suçlarından dava açıldı ve tutuklandı. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sırasında hacettepe Üniversitesi Çoçuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, mağdur çocuğun ruh sağlığının bozulduğuna dair rapor verdi. Mahkeme, H.G.’yi, “çocuğun basit cinsel istismarı” suçundan önce 3 yıl hapse mahkum etti. Ancak  çocuğun ruh sağlığı bozulduğu için cezayı 15 yıl hapse yükseltti. İyi hal indirimi yapılan sanık 12,5 yıl hapis cezası aldı.

‘Hangi suçtan ötürü’
Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, Hacettepe Üniversitesi’nin raporunda mağdurenin, “hangi suç nedeniyle ruh sağlığının bozulduğuna dair yeterince açıklık bulunmadığı, çocuğun bacağının okşanması eyleminden dolayı ruh sağlığının bozulup bozulmadığı konusunda Adli Tıp’tan rapor alınması gerektiği” gerekçesiyle yerel mahkeme kararını bozdu.  Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise, Yargıtay’ın kararına uymadı ve eski kararında direndi. Mahkemenin direnme kararında, Hacettepe Üniversitesi’nin mağdurenin cinsel istismar eyleminden ötürü ruh sağlığının bozulduğu için rapor verdiğinin açık olduğu belirtildi.

Sanık kurtulacak
Sanığın kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul’a görüş bildiren Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesinde, mağdur çocuğun kaçırılarak piknik alanında araç içinde bir saat tutulduğuna vurgu yapıldı ve 14. Ceza Dairesi’nin kararı doğrultusunda yerel mahkeme kararının bozulması ve mağdurenin yeniden muayene edilmesi gerektiğini savunuldu.
Dosyayı geçen hafta görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu da yerel mahkeme kararının bozulmasına karar verdi. Mağdure çocuk, 3,5 yılı aşkın bir süre önce yaşanmış istismar olayı için yeniden muayene edilecek. Türk Ceza Kanunu’nda ruh sağlığının bozulması, cinsel istismar suçlarında ağırlaştırıcı neden sayılırken hürriyeti yoksun kılma suçunda ağırlaştırıcı neden sayılmadığı için sanığın cezası önemli ölçüde düşecek. Adli Tıp’ın çocuğun ruh sağlığının, “cinsel istismar” değil de, “hürriyetten yoksun kılma” suçundan ötürü ruh sağlığının bozulduğuna karar vermesi halinde, ceza 12,5 yıldan 2,5 yıla düşecek.

http://www.milliyet.com.tr/yargitay-dan-ruh-sagligini-bozan-gundem-1949965/