Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, engellilerin vasisi aracılığı ile mahkeme kararı alınarak organlarının bağışlanamayacağına karar verdi.
YEREL MAHKEMENİN BÖBREK KARARINI YARGITAY BOZDU

Konya’nın Ereğli ilçesinde Sulh Hukuk Mahkemesince 23 Ocak 2013 tarihli kararında engelli olan genç kızın böreğinin vasisi olan ağabeyi tarafından kardeşine bağışlanabileceğine dair verilen karar Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından kanun yararına bozdu.

VASİ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ KÖTÜYE KULLANAMAZ

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararının gerekçesinde 2003/5960 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 15. maddesindeki, vasinin vesayetine verilen kişinin bakımına, eğitimine, kişilik haklarının korunmasına ve hukuki işlemlerde temsiline ilişkin olarak gereken özeni göstermek, mal varlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorunda olduğu hükmü de hatırlatıldı.

USUL VE YASALARA AYKIRI

Kararda, engelli olan genç kızdan kardeşine böbrek nakli hususunda irade beyanında bulunmak ve bu doğrultuda gerekli işlemleri yapmak üzere vasisi olan ağabeyine izin ve yetki verilmesine ilişkin yerel mahkeme kararının usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi.

http://www.hurhaber.com