HT GAZETE

Kütahya’da yerel mahkeme, boşandığı eşine ödediği yoksulluk nafakasının yetim aylığı aldığı gerekçesiyle iptalini isteyen kocanın talebini kabul etti. Ancak Yargıtay kararı bozdu

Kütahya'da  boşandığı eşine ödediği yoksulluk nafakasının iptalini isteyen İ.Ö., dava açtı. İ.Ö., “Karım, babasının üzerinden yetim aylığı almaya başladı, yoksulluğu sona erdi” dedi. Kütahya Aile Mahkemesi, bu savunmayı kabul etti; İ.Ö.’nün eşine ödediği 350 TL nafakayı iptal etti. Yargıtay kararı bozdu.

‘ESKİ EŞİM ARTIK YOKSUL DEĞİL’

Kütahya’da ikamet eden İ.Ö. ile A.Y. çifti şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandı. Mahkeme, koca İ.Ö.’nün eşine her ay 350 TL yoksulluk nafakası ödemesine karar verdi. İ.Ö., boşanma kararının üzerinden bir yıl geçmeden ikinci bir dava açarak nafakanın iptal edilmesini istedi. Kütahya Aile Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan İ.Ö., “Benim gelirim eşimden az. Kirada oturuyorum, ikinci evliliğimi de yaptım. Aldığım para yetmiyor. Eski karım hem kendi evinde oturuyor hem de babası üzerinden 683 TL yetim aylığı alıyor. Maddi durumu benden daha iyidir. Yoksulluğu ortadan kalktı. Yoksulluk nafakasının iptalini talep ediyorum” dedi.

Yoksulluk sınırını aştığı iddialarını reddeden A.Y., nafakanın devamına karar verilmesini istedi. Davacı kocanın talebini kabul eden mahkeme, yoksulluk nafakasının iptaline karar verdi. Bu karar eski eş A.Y. tarafından temyiz edildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, “Kadının babası üzerinden aldığı yetim aylığı yoksulluğu ortadan kaldırmaz, bu durum sadece nafaka miktarı yönünden bir karar verilmesini gerektirir. Davanın tümden kabulüne karar verilmesi yasaya uygun değil” dedi.

MAHKEME DİRENDİ AMA

Dairenin bu kararı sonrası yenilenen yargılamada İ.Ö., yerel mahkemenin kararında direnmesini, bu mümkün değilse nafaka miktarının 50 TL gibi sembolik bir rakama çekilmesini istedi. A.Y., bozma kararı uyarınca nafakanın devamına karar verilmesini talep etti. Yerel mahkeme direnme kararı alınca dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun gündemine geldi. Genel Kurul, oyçokluğuyla direnme kararını bozdu. Böylece karar kesinleşti.


Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber/1029098-yargitaydan-iki-onemli-karar