Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bir apartmanın kömürlüğünde kalan ve şikayet edilen evsiz hakkında, eylemin geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.

ANKARA  - FERDİ TÜRKTEN

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bir apartmanın bodrum katındaki kömürlükte kalan ve şikayet edilen evsizin, "zorunluluk hali nedeniyle kömürlükte kaldığı ve suç kastının olmadığı" yönündeki yerel mahkeme kararını bozarak, eylemin geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.

İstanbul'de evsiz olduğu belirtilen kişi, apartman sakinlerinin rızası dışında, apartmanın eklentisi niteliğindeki kömürlükte kalmaya başladı.

Apartman sakinleri, suç işlediği, apartmana tuvaletini yapıp çıplak gezdiği iddiasıyla evsiz kişiden şikayetçi oldu.

Evsiz sanık hakkında, "mala zarar verme", "hakaret", "konut dokunulmazlığını ihlal" suçlarından dava açıldı.

İstanbul 1. Asliye Ceza Mahkemesi, "mala zarar verme" ve "hakaret" suçlarından verdiği hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca evsiz sanığın, zorunluluk hali nedeniyle kömürlükte kaldığı ve suç kastının bulunmadığı gerekçesiyle "konut dokunulmazlığını ihlal" suçundan beraatine hükmetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesinin gündemine geldi. 

Daire, yerel mahkemenin beraat hükmünü bozdu. Dairenin bozma kararında, "Apartmanda oturanların rızası dışında, evsiz olması nedeniyle gece-gündüz sürekli polise şikayete konu olacak şekilde kalıp, apartman sakinlerine yönelik suç işleyen ve apartmana tuvaletini yapıp çıplak gezen sanığın, kısa süreli ve zorunluluk hali nedeniyle sığınmasından söz edilemez. Eylemin geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturduğu gözetilmeden beraat kararı verilmesi, kanuna aykırıdır" ifadesine yer verildi.

Konut dokunulmazlığını ihlal suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 116. maddesinde, bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

aa