Manisa'da Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü, 9 yaşındaki zihinsel engelli çocuğun ormanda yangın çıkmasına sebep olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Yerel mahkeme, söz konusu ailenin eğitim ve maddi durumunu göz önünde bulundurarak davanın reddine karar verdi. Yargıtay ise yerel mahkemenin kararını bozarak ailenin kusurlu olduğuna hükmetti. Kararda, "Ailenin, 9 yaşında ve yüzde 70 zihinsel özürlü bulunan çocuğu ormana bitişik tarlada elinde oynadığı çakmakla yalnız bırakmaları gerekli dikkat ve özeni göstermediklerinin bir kanıtıdır" denildi.
 
Yargıtay, zihinsel engelli çocuğun çıkardığı yangında 'aileyi kusurlu' buldu. Manisa'da 9 yaşındaki zihinsel engelli çocuk, annesinin çantasından oynamak için aldığı çakmakla kendi tarlalarındaki otları yaktı. Ateş bir anda büyüyerek orman yangınına sebep oldu. Bunun üzerine Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü, yangına 9 yaşındaki zihinsel engelli çocuğun sebep olduğu ve kurumunun zarara uğradığı gerekçesiyle dava açtı. Müdürlük, açtığı davada çocuğun ailesinden 32 bin 676 TL talep etti. Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, aile çocuklarının yüzde 70 oranında zihinsel engelli olduğunu belirterek mahkemeye rapor sundu. Aile ayrıca, "Yanan yer kendi tarlamız, çıkan yangında bizim bir kusurumuz yok" dedi. Savunmayı kabul eden yerel mahkeme, ailenin eğitim ve maddi durumunu da göz önünde bulundurarak, davanın reddine karar verdi. Kararı orman işletmesi temyiz etti.
 
YARGITAY "AİLE KUSURLUDUR" DEDİ
Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, " Somut olayda, çocuğun oynadığı çakmakla tarlalarındaki otları yakmak suretiyle gerçekleştirdiği eylem, çocuğun davalı anne ve babası tarafından yangına sebebiyet verebileceği, zarara yol açabileceği konusunda eğitilmemiş olduğunu gösterir. Kaldı ki; ormanın yanında tarlası bulunan davalı anne ve babanın 9 yasında ve yüzde 70 zihinsel özürlü bulunan çocuğu ormana bitişik tarlada elinde oynadığı çakmakla yalnız bırakmaları gerekli dikkat ve özeni göstermediklerinin bir kanıtıdır" denildi.
 
ZARARI AİLE ÖDEYECEK
Yerel mahkeme ilk kararında direndi. Mahkemenin direnme kararı ise, davacı Müdürlük tarafından temyiz edildi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise, yerel mahkemenin direnme kararını oy çokluğuyla bozdu. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Aile, yangında oluşan zararı tanzim edecek.

Ebru Karatosun ANKARA


http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yasam/229825.aspx