Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davacının iddiasını kanıtlamak için istediği tanıkların dinlenmesi gerektiğinin altını çizerek, yerel mahkemenin tanıkları dinlemeden verdiği kararı bozdu. Kararın Balyoz ve Ergenekon davaları için emsal oluşturabileceği belirtiliyor.

Yargıtay, duruşmalarda "tanık dinlenmesi"ne ilişkin tarihi bir karara imza attı. Davacının tüm tanıklarının dinlenmediği mahkemenin kararını bozdu. Karara ilişkin ayrıntılar şöyle:

Malatya 2. Aile Mahkemesi'ndeki bir boşanma davasında davacı, delil listesinde yer alan tanığının dinlenilmesini talep etti. Mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun "Mahkeme, gösterilen tanıklardan bir kısmının tanıklığı ile ispat edilmek istenen husus hakkında yeter derecede bilgi edindiği takdirde, geri kalanların dinlenilmemesine karar verebilir" diyen 241. maddesine atıfta bulunarak ve durumun, "davayı uzatma niyetiyle hareket etmek isteyen tarafın çabalarını önlemek" olduğunu belirterek, tanığı dinlemeden davayı reddetti.

Davacının temyiz ettiği dosyaya bakan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise kararı bozarak tanık dinlenmemesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Yargıtay da emsal oluşturacak kararında "HMK 241'e dikkat çekti, "Maddenin amacı, gerekçesinde de belirtildiği üzere kanıtlanan hususlar ile ilgili davanın gereksiz uzamasının önlenmesidir" dedi ve tüm deliller değerlendirilerek karar verilmesi gerektiğini bildirdi. Kararda, "Davacının iddiasını kanıtlama hakkının kısıtlanması sonucunu doğuracak şekilde tanıkların dinlenilmesine ilişkin ara karardan re'sen dönülerek eksik incelemeyle karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir" denildi. Kararın emsal olması halinde devam eden pek çok davayı etkileyebileceği belirtiliyor.

SANIKLARIN TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

BALYOZ: Hukukçular, özellikle Balyoz davasının bu karardan etkilenmesinin gündeme gelebileceğinin altını çizdi. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ve eski Kara Kuvvet Komutanı Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesi yönündeki taleplerini reddederek kararını açıklamıştı. Sanıklar da, talep ettikleri tanıkların dinlenmemiş olmasını temyiz dilekçelerinde dile getirmişti. Şimdi gözler Balyoz kararının temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne çevrildi.

ERGENEKON: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Ergenekon davasında da tanık dinlenilmesi yönündeki talepler reddedilmişti. Sanıklar, Ergenekon dava iddianamesinde adı sıkça gündeme gelen Tuncay Güney, eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Işık Koşaner ve emekli kuvvet komutanları Metin Ataç, Aydoğan Babaoğlu ve Atilla Işık'ın tanık olarak dinlenilmesini istemiş, mahkeme, yeteri kadar tanık dinlenildiğini gerekçe göstererek sanıkların talebini reddetmişti.

GAZETE HABERTÜRK / YASEMİN GÜNERİ
[email protected]