Yargıtay, trafikte kaza yapmaya zorlanan sanığın korkuya kapılıp araçların kendisini sıkıştırmalarından kurtulmaya çalışırken viraja hızlı girmesinin kendi iradesinde olmadığına dikkat çekti. Daire, aracı sıkıştıranlara da ceza verilmesi gerektiğine hükmetti. ANKARA (ANKA) - Şehir magandalarından kaçmak için ölümlü kazaya neden olan sanığa Yargıtay'dan beraat... Yargıtay, trafikte kaza yapmaya zorlanan sanığın korkuya kapılıp araçların kendisini sıkıştırmalarından kurtulmaya çalışırken viraja hızlı girmesinin kendi iradesinde olmadığına dikkat çekti. Daire, aracı sıkıştıranlara da ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.
Bilecik'te meydana gelen olayda, S.Ç., otomobil kullanırken telefonuna gelen mesaja cevap vermek için durdu. Yeniden otomobili ile hareket eden S.Ç.'nin aracı patinaj yaptı ve çakıl taşları aracının arkasındaki otomobile geldi. Bunu hakaret olarak kabul eden S. T. ve E. A., S.Ç'nin sevk ve idaresinde bulunan içerisinde A.Ö. ile B. K.'ın da bulunduğu otomobili takibe başladı. S.Ç'nin kaçarak uzaklaşmaya çalışmasına rağmen, diğer araçta bulunanlar zaman zaman 150/170 kilometreye varan hızla S.Ç.'yi taciz etmeye devam etti. Bu arada E. A., S.Ç.'nin sevk ve idaresindeki aracı sollayıp önüne geçti, diğer araçtaki S. T. de aracı arkadan takip ederek sıkıştırmaya devam etti. E. A.'ın zik zak çizip fren yaparak S.Ç.'nin kendisini geçmesini engelledi. Rampalar mevkiinde tacizden kurtulmak amacıyla E. A.'ın aracını virajda sollayan S.Ç.'nin aracı yolun solundan şarampole yuvarlandı ve araçta bulunan B. K. öldü. Kaza sonrasında S.Ç hakkında Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi'nden "ölümlü kazaya neden olma" suçundan dava açıldı. S.Ç.'nin aracını taciz eden S. T. ve E. A. mahkemede kendi aralarında yarış yaptığını savundu. Yargılama sonucunda sanık S.Ç.'ye hapis cezası verildi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.

-VİRAJA HIZLI GİRME EYLEMİ İRADİ DEĞİL-

Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, S. T. ve E. A.'nın kendi aralarında yarış yapmalarının söz konusu olmadığına dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, S. T. ve E. A.'nın olayın başlangıç anından itibaren S. Ç.'nin otomobilini kendi araçları arasına alarak kaza yapmaya zorladıklarının altını çizerek, meydana gelen sonucu öngörmelerine rağmen bu eylemlerini uzun bir süre devam ettirdiklerini belirtti. Kararda, S. T. ve E. A.'nın eylemlerinin olası kasıtla B. K.'yı öldürmek, S. Ç. ve A. Ö.'yi olası kasıtla yaralama suçlarını işledikleri belirtildi. Kararda, S. Ç.'nin ise diğer sanıkların kendisini tacizi ve kaza yapmaya zorlaması sırasında korku nedeniyle duramayıp, kaçarak diğer sanıkların araçları ile kendisini sıkıştırmalarından kurtulmaya çalıştığını, bu sırada da viraja hızlı girdiğini, bunun sonucunda da virajı alamayarak şarampole yuvarlandığı belirtildi. Viraja hızlı girme eyleminin iradi olmayıp, diğer sanıkların eylemlerine bağlı gelişmesi nedeniyle sanığın olayda kusurunun bulunmadığından ve beraatine karar verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. (ANKA) (YE/BRŞ)