Alkollü şekilde gürültü yaptığı ihbarı üzerine yanına gelip kimlik soran polislere 'Size neden kimlik verecekmişiz, siz kim oluyorsunuz?' diyen sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı Yargıtay’ca bozuldu. Yargıtay kararında, "Sarf edilen sözlerin, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi yasaya aykırıdır." denildi.

Olay, 2010 yılında İzmir’in Karşıyaka ilçesinde meydana geldi. Bir grup genç, alkol alıp gürültü yapınca çevredeki vatandaşlar tarafından polise ihbar edildi. Olay yerine gelen polis memurlarıyla alkollü gençler arasında ilginç diyalog yaşandı. Kendilerine müdahale eden polislerin kimlik kontrolü yapmak istemesine karşı çıkan gençlerden T.K., "Size neden kimlik verecekmişiz, siz kim oluyorsunuz?" dedi. Polisle alkollü gençlerin arasında yaşanılan diyalog ve arbede mahkemeye taşındı. Polislerin şikayetçi olduğu gençler hakkında, Karşıyaka 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ‘Hakaret’ suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanığa mahkumiyet kararı verince dava dosyası temyiz için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Sanık A.B.’ye verilen kararı onadı, ancak T.K. hakkında verilen mahkumiyet kararını bozdu.

DAVRANIŞIN KİŞİYİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYE MATUF OLMASI GEREKİR
Yargıtay kararında hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerlerin kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerektiği hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Olay günü haklarında alkollü şekilde gürültü yaptıklarının ihbar edilmesi üzerine, kendilerine müdahale ederek kimlik soran müşteki polis memurlarına hitaben, “size neden kimlik verecekmişiz siz kim oluyorsunuz” şeklindeki sözlerin, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırı ve sanık T.K.’nin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle hükmün bozulmasına, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas ve hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir."

VATANDAŞIN MUHTAR VE BELEDİYE BAŞKANINA "İŞİNİZİ ADAM GİBİ YAPMIYORSUNUZ" SÖZÜ DE SUÇ SAYILMADI
Tokat’ın Niksar ilçesinde ise mahalle muhtarı ve belediye başkanına "İşinizi adam gibi yapmıyorsunuz." diyen vatandaşa yerel mahkemece verilen ceza da Yargıtay tarafından bozuldu. Niksar Sulh Ceza Mahkemesi’nde "Görevi yaptırmamak için direnme" iddiasıyla açılan davada mahkumiyete çarptırılan sanık, dava dosyasını Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerin kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir hareketin tahkir edici olup olmadığının bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebildiğinin vurgulandığı Yargıtay kararında şu ifadelere yer aldı: "Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça,onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Sanığın, mahalle muhtarı ve belediye başkanına yönelik söylediği ‘işinizi adam gibi yapmıyorsunuz’ şeklindeki ifadeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, sanığın katılanlara yönelttiği sözlerin, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırı ve sanığın temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

http://www.elazighaberi.com