Kamu yararını gerekçe göstererek dinlemeye takılan üçüncü kişilerin yargılanmasının önünü açan Yargıtay, delilleri destekleyen ortam dinlemelerinin de delil sayılması gerektiğine hükmetti. Rüşvet davası kapsamında verilen karara göre, yasal olmayan yollardan da kendisinden rüşvet alındığını ispat eden mağdurlar davayı kazanabilecek.

DELİLLERİ DESTEKLİYOR

Yargıtay, uyuşturucu davasında hakkında dinleme kararı olmadığı halde başka yasal dinlemeye takılan kişilerin mahkum edilmesinin önünü açtı. Yargıtay buna gerekçe olarak, ‘toplum yararı’ dedi. Yargıtay toplum yararını gerekçe göstererek benzer bir kararı 2011’de de aldı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, iki kişi arasında geçen telefon görüşmelerinin yasa dışı kaydedildiği gerekçesiyle ses kaydını delil saymayan dairenin kararını bozdu. Kurul, diğer delillerin dinleme kaydını desteklediğini belirterek, kaydedilen konuşmaların delil sayılması gerektiğine hükmetti.

RÜŞVETTE EMSAL

Yargıtay Ceza Genel Kurulu birçok davaya emsal olacak kararını bir rüşvet davasında verdi. Bir hakim ve aynı mahkemede memur bir kişinin lehine karar verilmesini sağlamak için 600 bin Euro rüşvet istendiği iddiasıyla açılan davada verilen beraat kararı, kurul tarafından usulden bozudu.

DAİRE BERAAT DEDİ

Kurul, dairenin ses kaydını delil saymamasını usul bozmasına gerekçe yaptı. Yargıtay 5.Ceza Dairesi, Bodrum'da otel işleten bir şahsın arsa davasında aracılık yaparak dosyanın Yargıtay'da bozulması için 600 bin euro talep ettiğine ilişkin davada, otel sahibi M.V.E'nin sunduğu delilleri kabul etmedi.

YASAL DEĞİL

Daire, M.V.E'nin sunduğu ortam dinlemesi, cep telefonu konuşmaları kayıtlarının yasa dışı delil olduğunu ifade etti. Daire kararında, "Her şeyden önce dosya içerisinde muhtelif çözümleri bulunan bu konuşma metinleri keza sanıkların birbirleriyle yaptıkları telefon görüşmelerine ilişkin detay bilgileri CMK'nın 135/1 ve 6'ncı bentleri doğrultusunda alınmış bir iletişimin tespiti kararı olmaksızın temin edilmesi olduğundan yasal olmayan kanıtlar niteliğindedir ve kullanılmasına olanak yoktur" kararını verdi. Daire, hakim, katip ve sivil şahsın da beraatine karar verdi.

DELİL SAYILACAK

Kurul, Başsavcılığı'nın itirazını yerinde gördü ve dairenin beraat kararını usulden bozdu. Telefon ve ortam dinlemelerini delil sayılmamasını ise usulden bozma gerekçesi yaptı. Kararda, "Müdahil M.V.E. ile ayın ortamda ve telefonda yaptığı görüşmeleri cep telefonuna kayıt etmek suretiyle elde ettiği kayıtların CMK'nın 135. maddesi kapsamında hukuken geçerli delil niteliğinde kabul edilmesi gerekir" görüşü benimsendi. Kurul’un kararıyla rüşvet olaylarında yasal olmayan yollardan kaydedilen konuşmalar da delil olarak sayılacak.

Başsavcılık İTİRAZ ETTİ

Yargıtay Başsavcılığı beraat kararına itiraz etti. Başsavcılık , "Sanıklarla yaptığı görüşmelere ilişkin ses kayıtlarının yasal dinleme olarak kabulü mümkün değilse de müdahilin aşamalarda değişmeyen ısrarlı beyanları, getirilen operatör kayıtlarındaki telefon görüşme tarihlerinin iddiayı doğrulaması, uçak biletlerinin bedelinin sanığın (hakimin) aksine müdahil tarafından ödendiğinin sabit olması karşısında sanıkların müsnet suçu işlediklerinin kabulü gerekir" dedi.

BUGÜN GAZETESİ