Yargıtay; 'Karı gibi adamsınız' hakaret değil

Daire:4
Tarih:2014
Esas No:2013/4386
Karar No:2014/19675
Kaynak:UYAP
İlgili Maddeler:TCK 125
İlgili Kavramlar:karı gibi adamsınız Hakaret değil
T.C.
YARGITAY
4. Ceza Dairesi

TÜRK MİLLETİ ADINA
Y A R G I T A Y İ L A M I

Esas No : 2013/4386
Karar No : 2014/19675
Tebliğname No : 2 - 2011/283634

İNCELENEN KARARIN;
MAHKEMESİ : Bafra 1. Sulh Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 23/06/2011
NUMARASI : 2010/1253 (E) ve 2011/942 (K)
SANIK :
SUÇ : Hakaret
SUÇ TARİHİ : 15/10/2010
HÜKÜM : Mahkumiyet
TEMYİZ EDEN : Sanık
TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE : Onama

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1-Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmesi için, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
Sanığın, apartman yöneticisi olan katılana “sizin toplantılarınıza karılar gelir siz karı gibi adamsınız” demekten ibaret eyleminin mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, nezaket sınırlarını aşan kaba sözler niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkûmiyet kararı verilmesi,
2-Kabule göre de; apartmanın merdiven boşluğunda gerçekleşen eylemde aleniyet öğesinin oluşmadığı gözetilmeden, TCK’nın 125/4. maddesinin uygulanması,
Kanuna aykırı ve sanık temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 02/06/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan V.
E. S. YALÇIN ERTUĞRUL
Üye
DOÇ.DR. İ. ŞAHBAZ
Üye
N. DERE
Üye
M. A. COŞ
Üye
A. KİRİŞ

HG

adalet.org