T.C

YARGITAY

Yedinci Hukuk Dairesi

 

E: 2010/2702

K: 2011/1770

T: 23.03.2011

 

·         Kadastro Tespitine İtiraz

·         Mirasçılar Arası Paylaşma

 

 

Özet: Kural olarak miras bırakanın ölüm gününden sonra mirasçıları arasında yöntemine uygun bir paylaşmanın varlığından söz edilebilmesi için, ortak miras bırakanın ölüm gününden sonra tüm mirasçılarının bir araya gelerek terekeyi kendi aralarında pay etmeleri, her bir mirasçının kendi payına düşeni aldıktan sonra terekedeki diğer miras haklarından vazgeçmesi gerekir. Ancak; her bir mirasçıya eşit yüzölçümünde ve eşit verimlilikte taşınmaz ya da ekonomik yönden aynı parasal değerde menkul mal isabet etmesinin paylaşmanın koşulu olmadığı gözetilmeli, varsa miras payına karşılık menkul mal verilen mirasçılar belirlenmelidir.

(3402 s. Kadastro K. m.11,15,25,26)

 

T.C

YARGITAY

Yedinci Hukuk Dairesi

 

E: 2011/6724

K: 2012/830

T: 16.02.2012

 

·         Muhdesatın Aidiyetinin Tespiti

·         Görevli Mahkeme

·         Önsorun

 

 

Özet: Muhdesatın değerinin esas alırken, davacı taşınmazın arzında paydaş ise muhdesatın davalı payına düşen değeri, paydaş değilse muhdesatın değerinin tamamı nazara alınarak mahkemenin görevi belirlenir.

          Şayet ortaklığın giderilmesi davasında belirlenen muhdesat değeri Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine giriyorsa, Sulh Hukuk Mahkemesi muhdesatın aidiyetini iddia edene dava açması için süre vermeyip uyuşmazlığı çözmesi, görevini aşıyorsa muhdesatın kendine ait olduğunu iddia eden maliklere görevli Asliye Hukuk Mahkemesinde tespit davası açmaları için süre vermeli ve dava sonucunu beklemelidir.

(1086 s. HUMK m. 8, 566, 567)

T.C

YARGITAY

Sekizinci Hukuk Dairesi

 

E: 2012/1905

K: 2012/4685

T: 22.05.2012

 

·         Katkı Payı Alacağı

·         Yabancı Mahkeme Kararının Etkisi

·         Tenfiz Kararı

 

 

Özet: Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan kararların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Mahkeme ilamının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi için, yabancı ilamın tenfiz koşullarını taşıdığının mahkemece tespiti gerekir.

       Taraflar hakkında Almanya Mahkemesinin verdiği boşanma kararı kesinleşmiş ve verildiği ülkede kesin delil ve kesin hüküm olarak kabul edilmekte ise de, mahkemece davanın görülebilirlik ön koşulu olan tanıma ve tenfiz davası olmadığı, tarafların Türk Hukuku bakımından halen evli oldukları dikkate alınarak davanın reddine karar verilmelidir.

(5718 s. MÖHUK m. 50,58)

 

 

 

T.C

YARGITAY

Sekizinci Hukuk Dairesi

 

E: 2012/5835

K: 2012/6600

T: 02.07.2012

 

·         Tapu İptali ve Tescil

·         Sağ Olup Olmadığı Bilinmeyen Kimsenin Malvarlığı

·         Gaiplik Kararı

 

Özet: TMK’nın 713. Maddesi gereği açılan tapu iptali ve tescil davalarında kural olarak dava; kayıt maliklerine, kayıt malikleri ölü ise mirasçılarına yöneltilerek açılır. Bu davalar kamu düzeni ağırlıklı davalar olup, kayıt maliklerine kayyım atanmak suretiyle davanın yürütülmesi ve taraf teşkilinin sağlanması mümkün değildir.

     Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer. Sağ olup olmadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı on yıl resmen yönetilirse ya da malvarlığı böyle yönetilenin yüz yaşını dolduracağı süre geçerse, Hazine’nin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilir. Gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli ilan süresinde hiçbir hak sahibi ortaya çıkmazsa, aksine hüküm bulunmadıkça gaibin mirası Devlete geçer. Zilyetliği bulunmayan davacı Hazine’nin bu ilkeler çerçevesinde hareket etmesi gerekirken TMK’nın 713.maddesine dayalı dava açması usule aykırı olup, mahkemece Hazine’nin davasının reddine karar verilmesi gerekir.

(4721 s. MK m. 713, 501, 588)

T.C

YARGITAY

Dokuzuncu Hukuk Dairesi

 

E: 2012/11384

K: 2012/33331

T: 08.10.2012

 

·         Gemi Çalışanı

·         İtirazın İptali

·         Görevli Mahkeme

·         Görevsizlik veya Yetkisizlik Kararı

 

Özet: Türk veya yabancı ülke bayraklı yüz grostonlitonluk olmayan gemilerde çalışanlarla ilgili uyuşmazlık genel mahkemelerde, geminin ticaret gemisi olması halinde Denizcilik İhtisas Mahkemesi görevlidir.

   Görevsizlik, yetkisizlik kararının kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde, bu mahkemece davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Görevsizlik, yetkisizlik veya gönderme kararından sonra davaya bir başka mahkemede devam edilmesi halinde, yargılama giderlerine o mahkeme, aksi halde talep üzerine davanın açıldığı mahkeme hükmeder. Mahkemenin, dava dilekçesinin yetki yönünden reddine, yargılama gideri ve vekâlet ücretine aynı kararda yer vermesi isabetli değildir.

(854 s. DİK m. 1)

(6762 sç TTK m. 4)

(6100 s. HMK m. 20,331)

 YARIN 5 KARAR DAHA YAYINLAYACAĞIZ