DURMUŞ KOÇAK - Yargıtay, karara bağlanması için gönderilen bir dava dosyasında, posta pulunun eksik çıkması üzerine duruşma gününün taraflara tebliğ edilemeyeceği gerekçesiyle dosyanın geri çevrilmesine karar verdi.

Yargıtay 23. Hukuk Dairesinin kararında, Tokat 2. Asliye Ceza Hukuk Mahkemesinden bir dava dosyasının temyiz incelemesi için gönderildiği anlatıldı.

Tebligat giderinin 21 Nisan 2014'te PTT tarafından 8 liradan 9 liraya çıkartıldığı hatırlatılan kararda, duruşma giderinin eksik ödendiği kaydedildi.

Kararda, şunlar belirtildi:

"Temyiz incelemesinin duruşmalı yapılması talebiyle dairemize gönderilen dava dosyasında tebligat giderinin 9 TL'ye çıkartılmış olması karşısında gönderilen posta pulunun taraflara duruşma günü tebliği için yetersiz olduğu anlaşıldığından, ek 5 TL posta pulunun daha dosyaya eklenerek gönderilmesi için dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir. Duruşma pulu noksanın ikmali için mahalline geri çevrilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir."

-"Yasal düzenlemeler yapılabilir"

Taraf avukatlarından Ahmet Kemal Fendoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu fark bizden değil, karşı davacı tarafın yatırdığı eksik posta giderinden kaynaklanıyor. Yargıtay, sırf bu 5 lira için dosyayı geri göndermemeliydi. Bu para duruşmaya gelince yatırılabilirdi, dosyanın gidip gelmesine gerek yoktu. Dosyanın Ankara'dan Tokat'a gönderilmesi ve geri gelmesiyle ilgili yapılan iş gücü ve maddi masraflar 5 liranın çok çok üstünde. Yaklaşık bu işle 10 kişi ilgilenir, 10 kişinin elinden geçer. Posta ve insan gücü olarak çok daha masraflar ortaya çıkar" şeklinde konuştu.

Dosyanın eksik 5 liranın tamamlanarak Yargıtay'a geri gelmesinin yaklaşık 3 ayı bulacağını ileri süren Fendoğlu, yargılamanın da gecikeceğini savundu.

Maliye Bakanlığının vergi borcu olan mükelleflere yönelik yapmış olduğu uygulamaları hatırlatan Fendoğlu, "Yargıtay, tebligat giderleri ve bu dosyalar için farklı uygulamalar, formüller geliştirebilir, yasal düzenlemeler yapabilir. Yargıtay Genel Kurulu, bu yönde bir karar alabilir" ifadesini kullandı.