Yargıtay’ın en üst karar organı olan Ceza Genel Kurulu’ndan, ‘Devrim Kanunlarını çiğnetmem’ içtihadı çıktı. Kurul, resmî evlenme olmadan dinî nikâh yapılmasını ve yaptırılmasını Devrim (İnkılap) Kanunları’na aykırı suç olarak gördü. Tüm mahkemeleri bağlayıcı olan bu karar üstelik oybirliğiyle alındı. Buna göre artık, resmî evlenme olmadan dinî nikâh yaptıranlara verilen cezalarla ilgili ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kararı verilemeyecek. Bu cezalar açıklandıktan sonra gereği yapılacak. Karar, resmî nikâh yapmadan dinî nikâh kıydırmakla suçlanan çift ve bu dinî nikâhı kıyan imam ile ilgili açılan davadan çıktı.
 

HEM ÇİFTE HEM İMAMA CEZA

Yerel Sulh Ceza Mahkemesi, sanık çift S. ve Z. hakkında ‘resmî evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptırma’ suçundan TCK’nun 230/5, 62, 50 ve 52. Maddeleri uyarınca, üçüncü sanık A. hakkında ise ‘resmî evlenme belgesini görmeden evlenme için dinsel tören yapma’ suçundan TCK 230/6, 62, 50 ve 52. maddeleri uyarınca ayrı ayrı 1000’er lira adlî para cezasına mahkûm etti.

Daha önemlisi mahkeme “Anayasa’ nın 174. maddesinde koruma altına alınan İnkılap Kanunlarında yer olan suçlardan olması...” şeklindeki gerekçeyle sanıklar hakkında ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının’ (HAGB) uygulanmasına yer olmadığına karar vermiş ve cezayı açıklamıştı. Bu karar, sanıklar tarafından temyiz edildi. Yargıtay 14.Ceza Dairesi, itirazları reddetti ve mahkemenin kararını onayladı. Ancak bu aşamada devreye Yargıtay Başsavcılığı girdi ve itiraz etti. İtirazı değerlendiren Ceza Genel Kurulu, Başsavcılığı haksız bularak mahkeme kararını onayladı.
 

Laiklikle ilgisi yok dediler ama

YARGITAY Başsavcılığı sanıklara verilen cezayla ilgili ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kararı verilmemesini eleştirdi. Bu suçların laikliği koruma amacıyla çıkarılan İnkılap Kanunları arasında görülemeyeceğini belirten Başsavılık itirazını, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda (CGK) ele alındı. İtiraz, Yargıtay CGK tarafından oybirliğiyle reddedildi. Kurul, resmî nikâh yaptırmadan dinî nikâh yaptırılmasını ve yapılmasını emreden Medenî Kanun hükümlerinin laiklik ilkesini koruma amaçlı Devrim Kanunları içinde görülmesi gerektiğini bildirdi. Kurul, dolayısıyla bu suçtan verilen cezayla ilgili hükmün açıklanmasını ertelemeyen mahkeme kararına destek verdi ve onu onayladı.
 

ADNAN KESKİN

Taraf Gazetesi