Yargıtay, İzmirli anne kızın, komşuları hakkında açtığı, ancak yerel mahkemece reddedilen bir davanın temyizi ile ilgili kararda, dedikodunun kişilik haklarına saldırı olduğuna kanaat getirerek, komşu H.M'nin tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki bir siteye taşınan N.Ş.B. ve annesi N.A. bir süre sonra alt katlarında oturan komşuları H.M. ile tartıştı. Bunun üzerine alt kat komşuları, iddiaya göre anne ile kızın psikolojisinin yerinde olmadığını, daha önce kaldıkları siteden de bu nedenle atıldıkları yönünde dedikodu yapmaya başladı. Bununla da yetinmeyen komşu, yazdığı bir dilekçeyle site yönetimine başvurarak, iddialarına da aynen tekrar edip anne-kızın siteden atılmaları yönünde karar alınmasını istedi. Site yönetimi kendileriyle ilgili herhangi bir karar almadan durumdan haberdar olan anne-kız, Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, komşuları H.M'nin, site içerisinde asılsız iddialarla kendilerini küçük düşürecek beyanlarda bulunarak kişilik haklarına saldırdığı gerekçesiyle 6 bin liralık manevi tazminat davası açtılar. Kendisini savunan davalı komşu ise anne ve kızın taşındıkları andan itibaren sürekli olarak sorun çıkardığını, gürültü yaptıklarını ve site sakini olarak şikayet hakkını kullandığını söyledi.

Dava yeniden görülüyor
Hakim de H.M'nin şikayet hakkını kullandığına ve kişilik haklarına saldırıda bulunmadığına kanaat getirerek anne-kızın tazminat taleplerini reddetti. Anne-kızın kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise davalı komşunun, anayasa ile güven altına alınan hak arama sınırları içinde davranmadığını, şikayet etme hakkı sınırlarını aştığını ve bu nedenle kişilik haklarına saldırının söz konusu olduğunu belirterek, kararı tazminata hükmedilmesi yönünde bozdu. Yerel mahkeme, davayı yeniden görmeye başladı.

ALİ EYCE (HABER MERKEZİ)

"Kişilik haklarına saldırıdır"

Yargıtay, yerel mahkemenin 'tazminat ödenmesine gerek yoktur' yönündeki hükmünü bozarken, insanlar arasındaki dedikodunun, kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle kararı bozdu.