Fevzi ÇAKIR

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, hakkında dinleme kararı bulunmayan kişilerin, dinlenen şüphelilerle yaptığı konuşmalardan elde edilen delillerle cezalandırılabileceğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, bu gerekçeyle, "uyuşturucu madde ticareti yapma" suçundan asli faillerle birlikte cezalandırılan sanığın cezasını bozan kararı kaldırdı.

VAN'DAN İSTANBUL'A SEVKİYAT

Yargıtay'ın kararına konu olay 2010 yılında yaşandı. Narkotik polisi Van'dan İstanbul'a uyuşturucu götüren C.E. ile uyuşturucuyu alacak olan V.D. hakkında dinleme kararı aldırdı. C.E. İstanbul'a ulaştığında onu arayan V.D. uyuşturucu maddeyi almaktan vazgeçtiğini söyledi. Bunun üzerine C.E. kardeşi Ç.E.'yi arayarak, kendisini otogardan almasını istedi. Polis, önce C.E.'yi daha sonra otogar çıkışında otomobilde bekleyen kardeşi Ç.E.'yi gözaltına aldı. Polis daha sonra V.D.'yi de yakaladı.

'KARDEŞİMİN İLGİSİ YOK'

İstanbul Başsavcılığı, 3 şüpheli hakkında da "uyuşturucu madde ticareti yapma" suçundan dava açtı. Sanıklar Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Sanık C.E. ifadesinde, "Uyuşturucuyu İstanbul'da V.D.'ye teslim edecektim. Ancak İstanbul otogarında beni arayan V.D., gelmeyeceğini söyledi. Ben de kardeşimi arayıp beni almasını istedim. Onun uyuşturucuyla alakası yok" dedi. Ağabeyinin ifadesini doğrulayan Ç.E. ise beraatini istedi.

DAİRE BOZDU

Dinleme kayıtları ve gözaltı tutanaklarını da göz önünde bulunduran mahkeme, 3 sanığı da "uyuşturucu madde ticareti yapma" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum etti. 2 kardeş yerel mahkemenin bu kararını temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 10. Ceza Dairesi, sanık ağabey C.E. ve V.D.'nin cezalarını onarken, Ç.E.'nin cezasını bozarak, tahliyesine karar verdi. Daire bozma kararında, "Ç.E. hakkında herhangi bir dinleme kararı yok. Uyuşturucu maddeyle alakası bulunduğuna dair yeterli delil de yok" dedi.

BAŞSAVCILIK İTİRAZ ETTİ

Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etti. İtiraz kararında, "En doğru yöntem her bir fail için ayrı ayrı dinleme kararı alınması da olsa, usuli bir eksiklik nedeniyle uyuşturucu madde ticareti yapma gibi topluma ve kamu sağlığına karşı işlenmiş bir suçta deliller yok sayılmamalıdır" ifadesi kullanıldı.

GENEL KURUL ONADI

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, başsavcılığın itirazını kabul ederek, dairenin bozma kararını kaldırdı. Böylece dinlenen kişilerin üçüncü kişilerle yaptığı görüşmeler sırasında elde edilen delillerin de hükme esas alınacağına karar verilmiş oldu. Hakkında dinleme kararı bulunmadığı halde, dinlenen kişilerle yaptığı konuşmalardan elde edilen delillerle cezalandırılan sanığın mahkumiyeti onandı.

Habertürk