Yargıtay bu mesajı, 'hukuka uygun kanıt ' saydı

Yargıtay, iş yerinden hırsızlık yapan çalışanının, kendisini ayrım eden patrona gönderdiği cep telefonu mesajını, "hukuka uygun kanıt " saydı.

Hırsızlık yapan çalışanların patronuna attığı, "Şikayetini kırmızı , bir hafta akabinde laptopu alırsın" mesajı, emsal teşkil edecek bir yargı kararını birlikteliğinde getirdiİstanbul'da çalıştığı kuaför salonundan laptop çalan personel, komşu dükkanın emniyet kamerasınca görüntülendi.
Patronu olayı farkederek, çalışanından bilgisayarları arka getirmesini talep etti ve şikayetçi oldu. Olayı inkar eden çalışan, patronuna cep telefonundan "Şikayetini kırmızı , bir hafta akabinde laptopu alırsın, almazsan da sen bilirsin, ben esasen bitmişim" olacak şekilde mesaj attı.
Cep telefonu mesajını tutanakla tespit ettiren patron, şikayetinden vazgeçmedi.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık, hırsızlık suçundan hapis müeyyidesi aldı. Mahkeme, sanığın suçu kabul ettiğine ait cep telefonu mesajını da hukuki kanıt kabul etti.

Kararı temyiz eden sanık avukatı ise temyiz gerekçeleri arasında, sanığın gönderdiği cep telefonu mesajının hukuka uygun kanıt olamayacağı da ileri sürüldü. Dosyayı konuşan Yargıtay 13. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.
Kararda, öncelikle şikayetçinin cep telefonuna gönderilmektde olan mesaj delilinin hukuka aykırı kanıt olup olmadığının irdelenmesi gerektiği açıklandı .
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 132. ve devamı hükümleri uyarınca, haberleşmenin gizliliğini ihlalin suç olarak düzenlendiği hatırlatıldı.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135. maddesi ve devam hükümleri uyarınca da şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla yapmış olduğu iletişimin denetlenmesinin belirgin koşullara bağlandığı belirtilen kararda, aynı kanunun 206 ve 217/2. maddelerinde, "Yüklenen suç, hukuka uygun biçimde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir" denildiği kaydedildi.
Kararda, şu tespitler yapıldı:
"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6/1, Anayasanın 36. ve TCK'nın 26/2. maddelerinde düzenlendiği üzere, hakkın kullanılması bir hukuka uygunluk nedenidir. İddia ve savunma hakkı da hukuka uygunluk sebebi çerçevesinde değerlendirilmesi lazım gelen bir haktır. Bu itibarla, mesaj delili hukuka uygun kabul edilip başka delillerle değerlendirildiğinde, kararda olduğu gibi suçun subuta erdiği sonucuna varılmıştır. Dosya ve duruşma tutunakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, atılı suçun sanık tarafından işlendiği kabulde usul ve yasaya terslilik bulunmadığı anlaşılmıştır."

Kaynak: Anadolu Ajansı AAYargıtay bu mesajı, 'hukuka uygun kanıt ' saydı
http://www.arcaajans.com/haber/yasam/yargitay-bu-mesaji-hukuka-uygun-kanit-saydi/441137/