” Kadına karşı şiddet haberleri her geçen gün artarken, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir davada çok tartışılacak bir karar verildi. Mahkeme, kendisine boşanma davası açan eşini tüfekle yaralayan sanığa, eşinin boşanma istemiyle yargıya başvurmasını “haksız tahrik” sayarak, ceza da indirime gitti. Mahkeme, bu çerçevede ilk başta 12 yıl 18 ay hapis cezası verdiği sanığın cezasını cezasını 9 yıl 13 güne indirdi. Ancak, bu karar Yargıtay’dan döndü. Boşanmanın haksız tahrik olmadığını belirten Yargıtay, sanık kocanın yaralamadan değil öldürmeye teşebbüsten yargılanması gerektiğini ve sanığa indirim uygulanmadan ceza verilmesi gerektiğine hükmetti.

Düğüne giderken

Bornova ilçesi Çamdibi semtinde 2009 yılı Ağustos ayında meydana gelen olayda, ev hanımı N. A. (32), eşi H. V’den (59) ayrılmak için olay tarihinden 6 ay önce boşanma davası açtı. 10 yıllık eşinden ayrılmak istemeyen H. V., iki çocuk annesi eşi ile kayınvalidesi K. A’yı, bir yakınlarının sünnet düğününe giderken ididaya göre, av tüfeğiyle bacaklarından yaraladı. Polis tarafından aranan ve hakkında dava açılan H. V. ilk duruşmanın yapılacağı gün polise teslim olunca, mahkeme tarafından tutuklandı. H. V. cezaevine girdikten kısa süre sonra eşinden boşandı.

“Arama izni yok”

İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ‘Kasten yaralamak’ suçundan yargılanan H. V, kendisine komplo kurulduğunu öne sürerek savunma yaptı. İddiaları kabul etmeyen H. V, eski eşi ve kayınvalidesini kendisinin vurmadığını olayda kullandığı iddia edilen silahın evinin balkonunda arama izni alınmadan yeri biliniyormuş gibi bulunduğunu, 2.5 milyonluk servetine konulmak için bu iftiranın atıldığını iddia etti. Her duruşmaya yoğun koruma altında gelen N. V. ise eski eşinin hem kendisini hem de annesini vurduğunu ve ölümden döndüklerini belirtip, şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Yerel Mahkeme “Haksız tahrik” kabul etti

Yargılama sonucunda mahkeme heyeti, H. V’yi eski kayınvalidesini yaralamak suçundan 4 yıl 6 ay, eski eşini vurmak suçundan ise 12 yıl 18 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra eşinin boşanmasını “haksız tahrik” sayarak H. V’nin cezasını 9 yıl 13 güne indirdi. Cezayı az bulan N. A. ve annesi K. A’nın avukatı Aykut Dikencik, H. V’nin kasten adam yaralamadan değil “adam öldürmeye teşebbüsten” cezalandırılması gerektiğini, ayrıca boşanma isteminin “haksız tahrik sayılmayacağını” ve indirim nedeni olamayacağını  belirterek yerel mahkemenin verdiği kararın bozulması için Yargıtay’a başvurdu.

15 yıla kadar hapsi istendi

Kararın Temyizi üzerine dosyayı ele alan Yargıtay, boşanma isteminin haksız tahrik sayılmayacağını belirtip, davada sanığa uygulanan haksız tahrik indiriminin uygulanmaması gerektiğini ve ayrıca sanık H. V’nin adam yaralamak değil adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanması ve alabileceği cezanın 15 yıla kadar olması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.”

“Artık indirim sebebi olamayacak”

Avukat Aykut Dikencik, “Bu örnek karar oldu. Bir çok ceza davasında eşine karşı şiddet uygulayanlar bunu şiddetin gerekçesi olarak eşinin boşanma isteği olduğunu söylüyorlardı ve indirim alıyorlardı. Şimdi, artık bunun bir indirim sebebi olmadığı karar bağlanmış oldu. Artık suç işleyen eşler bunu kendilerine gerekçe gösteremeyecekler ve indirim sebebi olamayacak” dedi.

Yeni Asır