Yaya Geçidinde Oldu TRAFİK kazasında hamile kadını ve 38 haftalık bebeğini öldürmekten sürücüye 4 yıl 2 ay hapis cezası veren Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karan, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bebeğin kişilik kazanmadığı gerekçesiyle bozuldu. Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi'nde 18 Haziran 2009'da yaya geçinden yolu karşıya geçmeye çalışan Gülay Aksu (38), Hamdi Y.'nin (52) kullandığı minibüsün altında kalarak can verdi.

Mezar Taşında Adı Var DOĞUMA üç gün kala sezaryenle alınan ve kız olduğu belirlenen bebek, hayata tutunamadı. Mahkeme, iki gün yaşayan ve Kader adını alan bebekle anne Gülay Aksu'nun ölümüne neden olan aracın sürücüsü Hamdi Y.'ye TCK 85/2 maddesine göre ceza verdi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise sürücünün bir kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle TCK 85/1 maddesine göre ceza verilmesine hükmederek, dosyayı iade etti.

Yeniden Yargılama İSTANBUL Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun anne ve bebeğin illiyet bağı bulunduğu yönünde verdiği raporu görmezden gelen Yargıtay 12.

Ceza Dairesi, "Sürücünün eylemi sırasında bebeğin henüz anne karnında olduğu, sağ ve tam doğmamış bebeğin kişilik kazanmadığı dikkate alındığından, sanık yalnız yayanın ölümünden sorumludur" şeklinde görüş belirtti.

Mahkemeye ulaşan dosya yeniden görüşülecek. ¦ 6'da

Yargıtay tartışma yarattı

TRAFİK kazasında hamile kadını ve 38 haftalık bebeğini öldürmekten sürücüye 4 yıl 2 ay hapis cezası veren Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bebeğin kişilik kazanmadığı gerekçesiyle bozuldu. Yargıtay, cezanın bir kişinin ölümü üzerinden verilmesini istedi.

ARAÇ, 28 METRE FREN YAPTI Trabzon'un Çarşıbaşı İlçesi'nde doktor kontrolünden çıktıktan sonra yaya geçinden yolu karşıya geçmek isteyen 38 haftalık hamile Gülay Aksu (38), Hamdi Y.'nin (52) kullandığı 61 DF 836 plakalı minibüsün altında kaldı. Trafik kazasında hayatını kaybeden annenin karnından sezaryenle alınan ve kız olduğu belirlenen bebek, iki gün sonra hastanede hayatını kaybetti. Hamdi Y. hakkında ise taksirli birden fazla kişinin ölüme neden olmak suçundan dava açıldı. Kaza öncesinde 28 metre fren yaptığı belirlenen Hamdi Y. yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde anne ve çocuğunun TCK 85/2 maddesine göre taksirli ölüme neden olduğu gerekçesiyle önce 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme sanığın geçmişini, sosyal ilişkilerini ve yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak cezayı 4 yıl 2 ay hapse indirdi.

YARGITAY TARTIŞMA YARATTI İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun anne ve bebeğin illiyet bağı bulunduğu yönünde bir rapor verdi.

Raporu görmezden gelen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, "Sürücünün eylemi sırasında bebeğin henüz anne karnında olduğu, sağ ve tam doğmamış bebeğin kişilik kazanmadığı dikkate alındığından, sanık yalnız yayanın ölümünden so. rumludur" şeklinde bir karara imza attı. Yargıtay cezanın TCK 85/1 maddesinden verilmesini isteyerek dosyayı iade etti. Cezayı çok bulan Yargıtay 12.

Ceza Dairesi, yeni bir tartışma yarattı.

YENİDEN YARGILAMA İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun anne ve bebeğin illiyet bağı bulunduğu yönündeki Raporuna görmezden gelen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, "Sürücünün eylemi sırasında bebeğin henüz anne karnında olduğu, sağ ve tam doğmamış bebeğin kişilik kazanmadığı dikkate alındığından, sanık yalnız yayanın ölümünden sorumludur" şeklinde bir karara imza attı. Yargıtay cezanın TCK 85/1 maddesinin üst sınırından verilmesini isteyerek dosyayı iade etti.

BEBEĞİN TC'Sİ VAR Doğuma 10 gün kala İstanbul'dan Trabzon'a geldiği öğrenilen Gülay Aksu'nun eşi Hamdi Aksu'nun iki günlük bebeğine nüfus cüzdanı çıkardığı ortaya çıktı. Mahkemenin verdiği gerekçeli kararında kazının ardından hayatını kaybeden bebeğin adı, Bebek Aksu l olarak yer aldığı ve TC'sinin l yazıldığı görüldü. Baba Hamdi Aksu ise kızının adını Kader l koydu ve mezar taşına yazdırdı.

İŞTE İKİ AYRI CEZA TCK 85/1 maddesine göre tak• sirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. TCK 85/2 maddesine göre, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi üç yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK'DA CEZASI VAR Yargıtay'ın verdiği kararın tartışma nedeni TCK 100 olduğu ortaya çıktı.

TCK 100'e göre 'Gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde, bir yıla kadar hapis veya adlı para cezasına hükmolunur' deniliyor.

AVUKAT ESKİ KARARDA DİRENME İSTEDİ Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dilekçe ile başvuran Hamdi Aksu'nun avukatı Salih Cora, mahkemenin kararında direnmesini istedi. Avukat Salih Cora dilekçesinde," Bebek sağ doğmuş ve iki gün yaşamıştır. Kaza ile ölümü arasında illiyet bağı vardır. Bu nedenle kazada birden fazla kişinin ölümüne neden olunmuştur. TCK 85/1 maddesine göre değil, TCK 85/2 maddesinin üst sınırından cezalandırılmalıdır" görüşlerine yer verdi.

Enis YILDIRIM
http://www.sanliurfahaber.com.tr/yargitay-tartisma-yaratti-179457h.html