Daire:15

Tarih:2013

Esas No:2011/25939

Karar No:2013/9411

Kaynak:MAHKEME DOSYASI

İlgili Maddeler:TCK 155

İlgili Kavramlar:HİZMET NEDENİYLE GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA

T.C.

YARGITAY

15. Ceza Dairesi

TÜRK MİLLETİ ADINA

Y A R G I T A Y İ L A M I

Esas No                : 2011/25939     

Karar No              : 2013/9411

Tebliğname No : 11 - 2009/138613

İNCELENEN KARARIN;

MAHKEMESİ : Menderes Asliye Ceza Mahkemesi

TARİHİ  : 24/02/2009

NUMARASI        : 2007/755 (E) ve 2009/266 (K)

SANIKLAR           : Ayhan ERKE, Hasan Hüseyin KOYUN

SUÇ       : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma

HÜKÜM               : Beraat

TEMYİZ EDEN    : Katılan vekili

TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE     : Onama

Dosya incelenerek gereği düşünüldü;

Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması,malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi, failin kendisine verilen malı, veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.

Katılana ait et entegre tesislerinde elektrikçi olarak çalışan sanıkların, elektrik panosundan kablo ile kaçak hat çekerek tanık Tahir'e ait tarladaki su motoruna izinsiz olarak elektrik verdikleri ve bu şekilde hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işledikleri iddia olunan somut olayda; sanıkların aşamalarda değişmeyen savunmalarında suçlamayı kabul etmediklerini, tanık Tahir'in katılandan izin alarak elektrik çektiğini beyan ettikleri, tanık Tahir'in ifadesinde katılandan izin alarak önceki senelerde de su motoruna elektrik çektiğini, kabloyu bizzat kendisinin bağladığını beyan ettiği,katılanın da kabloyu çekeni görmediğini ancak sanıklardan şüphelendiğini ifade ettiği anlaşılmakla, sanıkların cezalandırılabilmeleri için her türlü şüpheden uzak,kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden haklarında verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 21.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan V.

Ş. AKTI

Üye

M. SARIÇAM

Üye

K. ALTINIŞIK

Üye

H. O. KAYA

Üye

G. DURSUN

 

 

 

 

Kararına Uygundur.

Yazı İşl.Müd.Y. FU/         T.C. YARGITAY 15. Ceza Dairesi TÜRK MİLLETİ ADINA Y A R G I T A Y İ L A M I Esas No      : 2011/25939                Karar No             : 2013/9411 Tebliğname No        : 11 - 2009/138613 İNCELENEN KARARIN; MAHKEMESİ : Menderes Asliye Ceza Mahkemesi TARİHİ                : 24/02/2009 NUMARASI             : 2007/755 (E) ve 2009/266 (K) SANIKLAR             : Ayhan ERKE, Hasan Hüseyin KOYUN SUÇ             : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma HÜKÜM     : Beraat TEMYİZ EDEN                : Katılan vekili TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE        : Onama Dosya incelenerek gereği düşünüldü; Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması,malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi, failin kendisine verilen malı, veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Katılana ait et entegre tesislerinde elektrikçi olarak çalışan sanıkların, elektrik panosundan kablo ile kaçak hat çekerek tanık Tahir'e ait tarladaki su motoruna izinsiz olarak elektrik verdikleri ve bu şekilde hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunu işledikleri iddia olunan somut olayda; sanıkların aşamalarda değişmeyen savunmalarında suçlamayı kabul etmediklerini, tanık Tahir'in katılandan izin alarak elektrik çektiğini beyan ettikleri, tanık Tahir'in ifadesinde katılandan izin alarak önceki senelerde de su motoruna elektrik çektiğini, kabloyu bizzat kendisinin bağladığını beyan ettiği,katılanın da kabloyu çekeni görmediğini ancak sanıklardan şüphelendiğini ifade ettiği anlaşılmakla, sanıkların cezalandırılabilmeleri için her türlü şüpheden uzak,kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden haklarında verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir. Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 21.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi. Başkan V. Ş. AKTI Üye M. SARIÇAM Üye K. ALTINIŞIK Üye H. O. KAYA Üye G. DURSUN Kararına Uygundur. Yazı İşl.Müd.Y. FU/