KEMAL GÖKTAŞ Ankara
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oğluna Tokat atan baba hakkında açılan davada mahkemenin, “acıtmadan hafifçe vurduğu” gerekçesiyle verdiği beraat kararını onadı. Böylece kanunda açık şekilde suç olarak düzenlenmiş aile içi şiddet konusunda getirilen caydırıcı hükümlere rağmen Yargıtay, “baba tokadına” vize vermiş oldu. Konya’nın Yunak ilçesinde kendi oğlu ve komşusunun oğluna tokat atan baba A.Ç. hakkında, “altsoya karşı basit yaralama” suçundan dava açıldı. Dava sonunda Yunak Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi sanık babanın beraatına karar verdi. Kararda, sanık hakkında oğluna tokat attığı iddiası ile “takibi şikâyete bağlı olmadığı”, yani şikayet olmasa bile dava açılması gerektiği için dava açıldığı belirtildi. Kararda  yargılama sonucunda sanığın hem kendi oğluna hem de komşusunun oğluna tokat attığını kaydettiği, oğlunun ise, “babasının kendisine hafifçe vurduğunu, canını acıtmadığını” söylediği bildirildi.
Savcı karara itiraz etmişti
Yerel mahkemenin bu kararını cumhuriyet savcısı temyiz etti. Temyiz dilekçesinde babasının tokat attığı çocuğun yaralanmasına ilişkin doktor raporu ve sanığın samimi ikrarı birlikte değerlendirildiğinde yaralama eyleminin gerçekleştiği ve bu eylemin de kati hekim raporu, “basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek düzeyde” olduğunun tespit edildiği belirtildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise herhangi bir gerekçe belirtmeden yerel mahkemenin verdiği beraat kararını onadı.

Aile içi şiddette geri adım atıldı

Türk Ceza Kanunu’na göre bir kişiyi, “basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif şekilde” yaralayana 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kanundaki bu hükümlere rağmen mahkeme ve Yargıtay’ın yaralama suçuna getirdiği “can yakma” ölçütü yaralama suçlarında kriter olarak kabul edilirse hem aile içi şiddette, hem de diğer şiddet suçlarında birçok şiddet faili cezasız kalacak.

http://www.milliyet.com.tr/yargidan-baba-tokadina-ceza-yok-gundem-1928642/