Yargıtay 14. Ceza Dairesi, İzmir’de icra dairesi müdür yardımcısının, icra işlemi için gittiği adrese takviye olarak gelen polislerle yaşadığı tartışma sonrası şikayeti üzerine açılan davada 5 polis memuru ile 2 komiser hakkında verilen mahkumiyet kararlarını bozdu

İZMİR (AA) - İzmir’de icra işlemi sırasında polislerle tartışan icra dairesi müdür yardımcısının şikayeti üzerine açılan davada, 5 polis memuru ile 2 komiser hakkında “Hürriyetten yoksun kılma, görevi kötüye kullanma ve tehdit” suçlarından verilen mahkumiyet kararları, Yargıtay tarafından bozuldu.

Yaklaşık 5 yıl önce icra işlemi için takviye güvenlik gücü isteyen dönemin icra dairesi müdür yardımcısı Özgür Şengül Köse, gelen polislerle tartışınca taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden şikayetçi oldu. Buca Polis Merkezine şikayetlerini ileten taraflardan Köse, savcıyla görüştüğünü söyleyerek karakoldan ayrılmak isteyince, görevliler ifadesini almadan bırakmak istemedi.

Köse’nin açtığı ve İzmir 19. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada polis memurları Levent Türkyılmaz, Muhammet Ali Koç, Erhan Ateşçi, Selami Bahar’ı “Hürriyetten yoksun bırakma ve görevi kötüye kullanma” suçundan 3 ay 3 er gün, Metin Özer “Hürriyetten yoksun bırakma, görevi kötüye kullanma, tehdit” suçundan 3 yıl 4 ay, polis merkezi görevli komiserleri Rıza Dinç ve Süleyman Şahin ise “Görevi kötüye kullanma” suçundan 3 ay 3′er gün hapse çarptırıldı.

-Yargıtay kararı bozdu 

Polislerin avukatlarının karara yaptığı itirazı değerlendiren Yargıtay 14. Ceza Dairesi, sanıkların üzerine atılı “Hürriyetten yoksun bırakma ve görevi kötüye kullanma” suçlarının yasal unsurlarının oluşmadığı, “tehdit” suçunu işlediği iddia edilen Metin Özer’in “Biz de senin hakkında tutanak tutacağız” sözlerinin yasal şikayet hakkının kullanılmasının göstergesi olduğu değerlendirmesinde bulundu. Kararda, “Yetersiz ve dosya kapsamıyla bağdaşmayan gerekçelerle yazılı şekilde mahkumiyet kararları verilmesi kanuna aykırı bulunmuş, sanıkların temyiz itirazları yerinde görülmüş, hükümlerin bozulmasına karar verilmiştir” denildi.

Oy birliğiyle bozulan karar yerel mahkemeye geri gönderildi.

Polislerin avukatı Tolga Yurdakul, gazetecilere yaptığı açıklamada, yerel mahkemenin kararının telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracağını savunarak, “Görevli polisler hak etmedikleri şekilde hukuka aykırı bir kararla hapis cezaları almışlardı. Bu kararla 5 polis meslekten ihraç edilecekti. Haksız şekilde meslekten ihraçlarını da gerektiren bu cezanın düzeltilmesi talebiyle Yargıtay’a itirazımızı yaptık ve haklı bulundu” diye konuştu.