ANKARA - Durmuş Koçak

Gaziantep'te yaşayan ve Şahinbey Belediyesinde zabıta memuru olarak görev yapan  A.İ.D, 2011'de kendisine psikolojik baskı uygulandığı iddiasıyla bazı belediye yöneticileri hakkında Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde 20 bin liralık tazminat davası açtı. 

Davayı kısmen kabul eden mahkeme, belediye yöneticilerini 10 bin lira manevi tazminata mahkum etti.

Bunun üzerine taraflar davayı temyiz etti.

Temyiz için başvurulan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, mobbing uygulandığı iddiasıyla açılan tazminat davasında kişileri değil kurumun kusurlu tutulacağına hükmetti.

Kararda şunlar belirtildi:

"Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesiyle ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Bu durumda sorumlu, kamu görevlilerini emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup dava o kurum aleyhine açılmalıdır. 

Belediye başkan yardımcısı ve zabıta müdürü olan ve kamu görevlisi sıfatını taşıyan davalıların görev gereklerine uygun davranmadıkları ileri sürülerek tazminat isteminde bulunmuştur. Açıklanan ilkeler ışığında davanın idari yargı yerinde ve idareye karşı açılması gerekmektedir. Davalılara husumet yöneltilemez. Mahkemece, husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi yerine işin asasının çözümlenmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir."

Bozma kararının ardından dosya bir kez daha Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesine geldi.

Davayı gören mahkeme, görevsizlik nedeniyle davanın usulden reddine karar verdi.

AA