T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

 

E. 2010/4360

K. 2010/16813

T. 28.6.2010

 

• İPOTEK BORCU ( Borçlunun Kiracısı Tarafınca Kira Bedellerinin Senetle Ödendiği - Takip Talebi Tarihi İtibariyle Ödenmeyenlerin Tespit Edilip Sonuca Göre Karar Verileceği )

• İPOTEK BORÇLUSUNUN KİRACISI ( Kira Bedellerinin Senetle Ödendiği - Takip Talebi Tarihi İtibariyle Ödenmeyenlerin Tespit Edilmesi Gerektiği )

4721/m. 887

2004/m. 150/b

ÖZET: İpotek borçlusunun kiracısına kiraların icra dosyasına yatırılması için gönderilen muhtıradan ve cevaplara göre kira bedelleri senetle ödenmiştir. Bu durumda mahkemenin, talep tarihi itibariyle ödenmeyen ve ödenecek olan senetlerin tespit edilip oluşacak sonuca göre icra dosyasına bedellerinin ödenip ödenmeyeceği konusunda bir karar vermesi gerekir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : İcra müdürünün kendi verdiği kararından rücu etmesi doğru değil ise de, mahkemece şikayete konu işlemler denetlenerek sonuca ulaşıldığı görülmekle bu husus bozma nedeni yapılmamıştır.

Ancak;

İ.İ.K.nun 150/b maddesi gereğince ipotek borçlusunun kiracısına kiraların icra dosyasına yatırılması için gönderilen muhtıradan ve muhtıralara verilen cevaplardan anlaşıldığı üzere kira bedellerinin senetle ödendiği tespit edilmiştir. Bu durumda mahkemece, talep tarihi itibariyle ödenmeyen ve ödenecek olan senetlerin tespit edilip oluşacak sonuca göre icra dosyasına bedellerinin ödenip ödenmeyeceği konusunda bir karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile eksik inceleme ile verilen karar isabetsizdir.

SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kısmen kabulüyle mahkeme kararının yukarda yazılı sebeplerle İ.İ.K. 366. ve H.U.M.K. 428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 28.6.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.