Yargıtay 9. Hukuk Dairesi

Tarih    : 04.03.2015
Esas No : 2013/12010

Karar No  : 2015/9102

1475 s. İş K. Md. 14

4857 s. İş K. Md. 24

Mahkemece “işçinin fiilen aldığı ücretle kurum kayıtlarına yansıtılan ücret arasında farklılık olması nedeni ile iş akdini haklı olarak feshettiği” gerekçesiyle kıdem tazminatının kabulüne karar verilmiş ise de, yazı ve imza inkârı bulunmayan işçinin kendi el yazısı ile yazdığı istifa dilekçesinin baskı ile yazıldığı ve imzalandığı kanıtlanamadığından haklı fesih sebebi içermeyen istifa dilekçesine itibar edilerek kıdem tazminatı talebinin reddine karar ve­rilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile kabulünün hatalı olduğu hk.

İstemin Özeti: Davacı, iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile maaş, genel tatil ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesini istemiş; davalı, davacının istifa ettiğini savuna­rak, davanın reddini istemiş; Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bi­lirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş; karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan deliller­le, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı dava dilekçesinde eylem­li olarak, sözleşmeyi haklı nedenle feshettiğini iddia etmiştir. Davalı ise davacının istifa ettiğini savunmuştur. İstifa dilekçesi 05.12.2007 tarihli olup, dava 03.06.2011 tarihinde açılmıştır. Davacı tanığı Ö.Ş., “davacının neden işten ayrıldığı konusunda bilgim yoktur.” şeklinde, birleşen dosya davacısının tanığı M. M, ise “Davalı Romanya seferi yapmak istemediği için kendisi işi bı­raktı. Ben başkaca işi bırakma sebebi bilmiyorum” şeklinde beyanda bulun­muşlardır.

Mahkemece “davacının fiilen aldığı ücretle kurum kayıtlarına yansıtılan ücret arasında farklılık olması nedeni ile davacı işçinin iş akdini haklı olarak feshettiği” gerekçesiyle kıdem tazminatının kabulüne karar verilmiş ise de, yazı ve imza inkârı bulunmayan davacının ken­di el yazısı ile yazdığı istifa dilekçesinin baskı ile yazıldığı ve imzalandığı kanıtlanamadığından haklı fesih sebebi içer­meyen istifa dilekçesine itibar edilerek kıdem tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile kabulü hatalıdır.

Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı bozulmasına, oybirliğiyle karar verildi.