Ancak bu durum TCK’da hapis cezası gerektiren suç teşkil ediyor.

Karşılıklı boşanmak isteyen çiftin, Yargıtay'a uzanan davasında tartışmaları beraberinde getirecek bir karar çıktı.

Davalı koca, eşinin ortak ikamet ettikleri evde kendisini aldattığına dair ses kayıtlarının bulunduğu CD'leri mahkemeye delil olarak sundu.

Yerel mahkeme CD'lerin "özel hayatın gizliliği" ihlal edilerek hukuka aykırı yolla elde edildiği, bu nedenledelil olarak kullanılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Koca bunun üzerine kararı temyiz etti.

YARGITAY BOZDU 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozarak eşinin bilgisi dışında evine ses kayıt cihazı yerleştirerek elde edilen CD'yi delil kabul etti.

Yargıtay'ın gizli kaydedilmiş kayıtları delil olarak kabul etmesine karşın bu durum Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) ise suç teşkil ediyor. Avukat Levent Karakoç, gizli çekilmiş ses ya da görüntülerin TCK'nın 133. ve 134. maddelerinde suç teşkil ettiğini belirterek "Yargıtay kararında eşler arasında eve kamera, dinleme cihazı konulmasına onay verirken, Yargıtay Ceza Daireleri'nde aynı konu ile ilgili kadın ya da kocaya hapis cezası çıkmaktadır" dedi.

İki yıla kadar ceza verilebiliyor

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararında "Evlilikte, evlilik birliğine ilişkin yasal yükümlülükler alanı, eşlerin her birinin ayrı özel yaşam alanı olmayıp, ailenin yaşam alanıdır ve diğer eş yönünden dokunulmaz değildir.

Bu nedenle eşinin sadakatinden kuşkulanan taraflar, her ikisinin de ortak mekânı olan konutta, eşinin bilgisi dışında ses kayıt cihazı yerleştirerek, eşinin aleni olmayan konuşmalarını kaydetmesinde, özel hayatın gizliliğinin ihlali ile hukuka aykırılık bulunduğu kabul edilemez" ifadesi kullanıldı.

TCK'da "Özel hayatının gizliliğinin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlâl edilmesi" hâlinde, iki yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

TOLGA ATAR - BUGÜN GAZETESİ