Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, çiftlerin yerel mahkeme kararıyla boşansalar dahi karar Yargıtay'ca onanana kadar sadakat yükümlülüklerinin süreceğine karar verdi.

Yargıtay'a bu kararı aldıran olay, karı ve kocanın birbirlerine karşılıklı boşanma davası açmalarıyla başladı. Kadın kocasına, kocası da kadına karşı boşanma davası açtı. Mahkeme, kadının açtığı davayı "kusurlu" olduğu gerekçesiyle reddetti.

Erkeğin açtığı davayı ise kabul etti. Boşanma davası kabul edilen erkek, daha sonra bir başkasıyla yaşamaya başladı. Hatta bu ilişkiden bir de çocuğu oldu. Kadın, boşanma kararını temyiz etti ve karar Yargıtay'a taşındı. Kocasının başka bir kadınla yaşadığını ve bir bebekleri olduğunu nüfus kayıtlarıyla ortaya koyan kadın, "Kocam sadakatsizlik yaptı" diyerek, karara itiraz etti. İtirazı kabul eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, çiftin boşanma kararını oybirliğiyle bozdu.

'SADAKAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ'

Yargıtay kararında, şöyle denildi: "Mahkemece, davalı (kadın) 'tam kusurlu' kabul edilerek karşı boşanma davası reddedilmiştir. Oysa koca kendi davasının kabülü ile verilen boşanma kararı henüz kesinleşmeden bir başka kadınla birlikte yaşamaya başlamıştır. Bu kadından bir çocuğunun bulunduğu ileri sürülmüş ve bu iddiada temyiz aşamasında sunulan nüfus kaydı ve diğer delillerle doğrulanmıştır. Türk Medeni Yasası'nın 185/3 maddesinde yer alan eşlerin sadakat yükümlülüğü evlilik birliği süresince geçerlidir. Boşanma yönünde oluşan karar kesin hüküm halini alıncaya kadar bu yükümlülük devam eder."

Peki Yargıtay'ın emsal teşkil edecek olan bu kararı için hukukçular nasıl yorumlar yaptı? Habertürk Gazetesi'nden Sibel Hürtaş mikrofon uzattığı hukukçular farklı açıklamalara imza attı.

'Karar doğru, Yargıtay bozarsa ne olacak?'

Avukat Yiğit Akalın: Boşanma davasının açılması, çiftin boşandığı anlamına gelmiyor. Davanın neticelenmesi ve temyiz aşaması sonucunda evliliğin devamınada karar verilebilir. Yargıtay, çiftin evli kalmalarına karar verirse, çift boşanmamış olacak. Böyle bir durumda da evli kalacakları için bu sefer aldatmış oluyor.

'Âşık olmak için Yargıtay mı beklenecek?'

Avukat Alihan Uncu: Yargıtay diyorki kesinleşinceye kadar hâlâ evlisin, sadakat yükümlülüğün var. Burada hukuki olarak bir evlilikten bahsediyorsun ama fiili olarak bir evlilik yok. Zaten hüküm verilmiş, usuli bir aşama bekliyor. Bir boşanma davası 5-6 yıl sürüyor. Bir adam âşık olabilmek için Yargıtay kararını mı bekleyecek?

'Evliliğin yükümlülükleri var'

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Zeki Okur: Hukuken doğru bir karar. Evlilik birliği, bununla ilgili boşanma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. Dolayısıyla evlilik birliğinin getirdiği yükümlülükler de devam eder. Bu karar çok doğru ve hukuka uygun.

'Sadakat yükümlülüğü bitmiştir'

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Günal Kurşun: Boşanma kararı geldiği anda her nekadar kesinleşmemiş olsa bile sadakat yükümlülüğü sona ermiştir. Hüküm kesinleşinceye kadar geçen süre içinde herhangi bir sadakat yükümlülüğü olmadığı için bir kişi bir başkasıyla ilişki yaşayabilir. Ortada zaten sona ermiş bir evlilik var.

Vatan