Daire:4
Tarih:2011
Esas No:2010/3785
Karar No:2011/2856
Kaynak:
İlgili Maddeler:
İlgili Kavramlar:başbakana hakaret
T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
2010/3785 esas
2011/2856 karar
17.03.2011 gün

Dava, davacı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, davalı gazete ve diğeri aleyhine basın yoluyla kişilik haklarına saldırı nedeniyle uğranılan manevi zararın ödetilmesine ilişkindir. Köşe yazarı "Cehalet ve İhanet Kolkola" başlıklı yazısında, Başbakan ile ilgili olarak, "Pişkin, cahil, seviyesiz ve ihanet eden" sözlerini kullanmıştır. Davaya konu yazıda, eleştiri sınırları aşılmadığından davanın reddi hukuka uygundur.

DAVA : Davacı Recep Tayyip Erdoğan vekili tarafından, davalı İ... Gaz. ve Yay. A.Ş ve diğeri aleyhine 28/08/2009 gününde verilen dilekçe ile basın yoluyla kişilik haklarına saldırı nedeniyle uğranılan manevi zararın ödetilmesinin istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine dair verilen 23/12/2009 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:

KARAR : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre,

SONUÇ : Yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, 17.03.2011 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY :

18/08/2009 tarihinde yayınlanan O... D... Gazetesi'nin köşe yazarlarından O. K. "Cehalet ve İhanet Kolkola" başlıklı yazısında, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olan R.Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak, "Pişkin, cahil, seviyesiz ve ihanet eden" sözlerini kullanmıştır.

"Pişkin, cahil ve seviyesiz" sözleri her ortamda her kişi için hakaret teşkil edebileceği gibi, "ihanet sözü ise suç isnadı ve iftira mahiyetinde olduğundan kişilik haklarına saldırı oluşturur.

Davaya konu yazıda, eleştiri sınırları aşılarak hakaret ve iftira edilmek suretiyle kişilik haklarına saldırı gerçekleştiğinden davacı lehine uygun bir tazminata karar verilmesi gerektiği düşüncesinde olduğumuzdan sayın çoğunluğun aksi yöndeki görüş ve kararlarına katılmıyoruz. 17/03/2011

Üye Sadık Demircioğlu Üye Kamil Kancabaş