T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
ESAS: 2014/15087 
KARAR: 2014/18700

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:

Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;

Alacaklı banka tarafından borçlu aleyhine başlatılan genel haciz yoluyla takipte şikayetçi icra kefili icra mahkemesine başvurusunda, icra kefaletinin eşinin rızası bulunmaması nedeniyle BK. 584. maddesi uyarınca geçersiz olduğunu ileri sürerek kefilliğinin iptalini istediği mahkemece şikayetin kabulü ile kefillik işleminin iptaline karar verildiği anlaşılmaktadır.

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 584. maddesinin 1. fıkrasında “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce yada en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Somut olayda, 05.10.2012 tarihli kefalet işlemi, şikayetçinin icra kefili olmadan önce ve icra kefilliği sırasında eşinin razısının alınıp alınmadığının belirtilmemesi nedeniyle TBK'nun 584. maddesi gereğince geçerli değildir.

Bu durumda, anılan kefalet işlemi İİK'nun 38. maddesi anlamında ilam mahiyetindeki belgelerden olmadığından mahkemece, icra emrinin iptali ile yetinilmesi gerekirken genel mahkemede yargılama konusu yapılabilecek hususlar dikkate alınarak kefaletin tüm sonuçlarıyla birlikte iptaline karar verilmesi isabetsizdir.

SONUÇ :Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26.06.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


kararara.com