Geçirdiği kaza sonucu sağ kolunu yaralayan adam ameliyat olduktan sonra kolu iyileşmeyince hem hastaneye hem de doktora maddi manevi tazminat davası açtı.

Yerel mahkeme davanın reddine karar verirken, Yargıtay 'doktor asgari düzeyde dahi olsa, tereddüt doğuran durumlarda, bu tereddüdü ortadan kaldıracak araştırmalar yapmak ve koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdür' diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, ameliyat olduktan sonra kolu iyileşmeyen adamın açtığı davada yerel mahkemenin davanın reddi kararını bozdu.
Muğla'da İ.O sağ kolunun bilek üstü cam kesmesi sonucu yaralandı. O, yaralanma sonucunda Muğla'da bir özel hastaneye başvurduğunu,  görev yapan doktor Ş.B'nun kendisini ameliyat ettiğini belirtti. Ancak ameliyat sonrasında kolunda herhangi bir iyileşme olmayınca İ.O hem hastaneye hem de doktora maddi-manevi 22 bin TL talep ederek dava açtı. Yerel mahkeme davanın reddine karar verdi. I.O kararı Yargıtay'a taşıdı.
 
Yargıtay, 'doktor asgari düzeyde dahi olsa, tereddüt doğuran durumlarda, bu tereddüdü ortadan kaldıracak araştırmalar yapmak ve koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdür. Tıbbın gerek ve kurallarına uygun davranılmakla birlikte sonuç değişmişse doktor sorumlu tutulmamalıdır. Yerel mahkemece tarafların delilleri toplanıp gerektiğinde uzman üniversite hastanesinden seçilecek kuruldan bilirkişi raporu alınmak suretiyle sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına' karar verdi. Yerel mahkeme kararında direnirken, İ.O'da mahkemenin bozma kararına uyulmasını talep etti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla bozdu. 


Ebru KARATOSUN

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/210817.aspx