AİHM, Sarp Kuray’ın örgüt yöneticiliği suçlamasıyla 15 yıl süren yargılanmasının adil yargılama ilkesine aykırı olduğunu belirterek Türkiye’yi 10 bin Avro cezaya mahkûm etti.

İLHAN TAŞCI / Cumhuriyet -
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs ettiği” gerekçesiyle yargılaması 15 yıl sürdükten sonra 2008 yılında ömür boyu hapse mahkûm edilen Sarp Kuray’ın adil yargılanmadığına ve yargılama süresinin uzun olduğuna karar vererek Türkiye’yi 10 bin Avro cezaya mahkûm etti.

AİHM, Dev-Genç’in kurucularından olan ve 16 Haziran örgütünün lideri olduğu öne sürülen Kuray’ın başvurusunu karara bağladı. AİHM’nin gerekçeli kararında, Kuray’ın 22 Ekim 1993’te başlayan yargılama sürecinin 22 Ekim 2008’de sonuçlandığına işaret edilerek davanın ceza mahkemelerinde 15 yıl sürdüğü vurgulandı. AİHM kararında, bu nedenle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “adil yargılama” hükmünün alt paragrafı olan “makul sürede yargılanma hakkı”nın ihlal edildiği vurgulandı.

AİHM’nin kararında, Kuray’ın mahkûmiyetine neden olan tanıklarla yüzleştirilmesinin çok önemli olduğu, çünkü mahkûm olduğu ömür boyu ağır hapis cezasının ağırlığına işaret edilirken, tanıkların önceki ifadelerinin inandırıcılığı konusunda ciddi kuşkular bulunduğu kaydedildi. AİHM, uzun süren yargılama nedeniyle Türkiye’yi 10 bin Avro para cezasına mahkûm etti. AİHM kararı yeniden yargılama nedeni olduğundan Kuray’ın mahkemeye başvurarak tahliyesini talep edeceği bildirildi. Kuray halen Sincan F Tipi Cezaevi’nde bulunuyor.

Kuray, 5 Şubat 2009’da cezaevine girdi. Müebbet hapis cezasının karşılığı olan yirmi yıllık ceza, on yılda infaz edilecek. Kuray, daha önce üç yıl cezaevinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapiste kalacaktı.