Rahmi Ofluoğlu

Mal alımı satımı veya hizmet ifasına taraf olanlar ödenmeyen KDV’den müteselsilen sorumludurlar.  Bu sorumluluktan kurtulmak için malı veya hizmeti satın alanın ödemelerinin KDV tebliğine uygun olarak yapılmış olması gerekir. 213 Sayılı V.U.K’ya göre ödeme üç şekilde yapılabilir.

Havale,

Çek,

Cari hesaptan mahsuben ödeme yapılması,

Banka Havalesi

Banka havalesi mutlaka mal veya hizmeti satın alanın banka veya finans kurumu nezdindeki hesabından satıcının banka veya finans kurumundaki hesabına yapılmalıdır. Havale evrakından satıcı firmanın unvanı ve vergi kimlik numarası yazılı olmalıdır.

Hesaptan hesaba yapılmayan, örneğin kasadan satıcının banka hesabına havale yapılması müteselsil sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Çekle ödeme

Çekle ödeme nama yazılı çekle yapılmalıdır.

Cari hesaptan yapılan mahsup

Bu husus tebliğde yer almamakla birlikte cari hesaplardan mahsup yöntemiyle yapılacak ödemeler de müteselsil sorumluluğu ortadan kaldırır.

Müteselsil sorumluluğu ortadan kaldırmayan ödemeler

Ödemelerin muvazaalı olduğunun tespit edilmesi halinde müteselsil sorumluluk ortadan kalkmaz. Muvazaalı ödemeye örnek:

Satıcını hesabına yapılan havalenin tekrar bir şekilde alıcının hesabına aktarıldığının tespit edilmesi gibi…

Taraflar arasında akrabalık ilişkisi veya çıkar ilişkisi olması…

Naylon fatura ve KDV’de müteselsil sorumluluk

KDV’de müteselsil sorumluluk ile Naylon (SMİYB) fatura arasında doğrudan bir ilişki mevcut değildir. Naylon fatura hapis cezası ve 3 katı vergi zıyaı cezası karşılığı olan bir vergi suçudur.
Naylon fatura ile KDV’de müteselsil sorumluluk arasında doğrudan bir ilişki olmamakla birlikte vergi müfettişleri sahte muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgeler için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu raporu hazırlarken fatura bedellerinin usulüne uygun ödenmemesini delil olarak göstermektedirler. Bir başka söylemle fatura bedellerinin yukarıda anlatılan şekilde yasaya uygun olarak yapılmış olması naylon fatura suçlarında mükellef lehine önemli bir delil olacaktır.

Faturaların V.U.K’da yazılı olan içerik şartlarına uygun olarak düzenlenmiş ödemelerin usulüne uygun olarak yapılmış olması halinde naylon fatura iddialarında ispat yükümlülüğü vergi dairesine geçecektir.

V.U.K 3’üncü maddesi İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir.  demek suretiyle ispat külfetini iddia eden tarafa yüklemektedir.

Vergi mükelleflerinin V.U.K’da düzenlenen şekil şartlarına uymaları, faturaları ve belgelerini yasaya uygun olarak düzenlemeleri, ödemelerinde şekil şartlarına uymaları halinde naylon fatura suçlamasına karşı önemli ölçüde korunacaklardır.

 

 http://vergihukukuveticarethukuku.blogspot.com.tr/