E haciz mi yoksa B haciz mi ?

E haciz uygulaması bankalar için önemli bir gelir kaynağı oldu. Bankalar E haciz işlemleri için müşterilere çeşitli isimler altında masraflar yansıtmaktalar. Bu masraflar vergi idareleri tarafından 6183 sayılı kanuna göre mükelleflere yansıtılmaktadır. Bankalara çeşitli isimler altında uyguladıkları bu masrafları kestikten sonra kalan parayı vergi idaresi hesaplarına aktarmaktadırlar.

Yaklaşım Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre:  “2012 yılında Maliye Bakanlığı tarafından; bankalara e-Haciz bildirisi gönderilen mükellef sayısının hakkında haciz varakası düzenlenmiş olan toplam mükellef sayısına oranı % 74 olarak gerçekleşmiştir.”

Vergi idaresinin haciz uygulamalarının dörtte üçü e haciz olarak gerçekleşmektedir. 

Masraflar konusunda bankalar arasında bir uygulama birliği olmadığı gibi aynı bankanın farklı şubeleri farklı tarifeler uygulayabilmektedir.

Yaklaşım Dergisi’nde yayınlanan makale bankaların aldığı e haciz masraflarının hukuki dayanağını şöyle açıklamaktadır:

“ BANKALARIN SUNDUKLARI HİZMET KARŞILIĞINDA SAĞLAYABİLECEKLERİ MENFAATLERE İLİŞKİN MEVZUAT

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 144. maddesinin ve Bakanlar Kurulu’nun 16.10.2006 tarih ve 2006/11188 sayılı Kararı’nın verdiği yetki çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından çıkarılan “2006/1 sayılı Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kâr ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ” düzenlemeleri uyarınca bankalar tarafından kullandırılan kredilerde uygulanacak faiz oranları, faiz dışında sağlanacak diğer menfaatler ve tahsil olunacak masrafların(dosya masrafı, istihbarat ücreti, tahsis komisyonu, ekspertiz ücreti, ipotek fek ücreti, rehin ve haciz kaldırma ücreti gibi) niteliklerinin ve sınırlarının serbestçe belirleneceği hüküm altına alınmıştır.”

Yazar şöyle devam etmektedir:

“Söz konusu kesintiler 6183 sayılı Kanun kapsamında takip masrafı olarak değerlendirilmekte ve borçlu mükellefin hesabından tahsil edilmektedir. Bir başka deyişle e-Haciz ile birlikte borçluya bir de b-haciz (!) (Banka Haczi) yapılmış olmaktadır.”

Bu gidişle hacizler için alfabede yer kalmayacağa benziyor. 2002 yılın 10 milyon civarında olan icra dosyası sayısı 20 milyona ulaşmış bulunuyor.

adaletbiz

 

KAYNAK: 2013 yılı Yaklaşım Dergisi Ekim ve Kasım sayıları

Makale yazarı: Mustafa Özkara

 

 

 

.