10 ayda 28 yargısız infaz, 1716 gözaltı, 202 işkence mağduru, 9 faili meçhul

İşkence sokağa taştı

© 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanından hak ihlali haberleri yağdı. Ekmek parası ararken patlayan bir cisim yüzünden organlarından olanlar, itilen, dışlanan Romanlar, mezarda bile rahat bırakılmayanlar, devlet şiddetine maruz kalanlar...

SEVİL ARINAN

ANKARA - İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiyedeki insan hakları ihlallerinin değişmediğini vurgulayarak Türkiyede işkence ve kötü muamelede bir değişiklik olmadı. İşkence sokağa taştı dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV) 1 Ocak - 30 Kasım günleri arasında yaptığı araştırmaya göre Türkiyede, 28 kişi yargısız infazdan, 9 kişi faili meçhul cinayetten yaşamını yitirdi. Ayrıca 70 kişi linç girişiminden yaralandı. İşkence ve kötü muameleye uğrayıp mağdur olanların sayısı bu yıl 202ye yükselirken, TİHVye 319 kişi işkence şikâyetiyle başvuruda bulundu.

Araştırmaya göre cezaevlerinde 723 mahkûm telefon, açık-kapalı görüş, havalandırma gibi alanlarda iletişim yasağına maruz kalırken, 355 mahkûm çeşitli nedenlerden dolayı sağlık hakkını kullanamadı. 103 mahkûm ise gardiyanların ve cezaevi görevlilerinin işkence ve kötü muamele uygulamasına maruz kaldı. Toplantı ve gösterilerde ise 1716 gözaltı, 152 tutuklama, 68 müdahale, 82 yargılama olurken, 149 kişi 903 yıl 1 ay 27 gün mahkûmiyet aldı. Araştırmada, örgütlenme özgürlüğüyle ilgili ihlal verilerine de yer verildi. Buna göre 1016 gözaltı, 421 tutuklama yaşanırken, 40 kurum binasına saldırı, 3 kapatma, 28 operasyon, 22 kurum binası baskını gerçekleşti.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiyedeki insan hakları ihlalinin bu yıl da değişmediğini kaydetti. Hükümetin bu yıl özellikle yargı alanında baskı uyguladığını söyleyen Türkdoğan, Türkiyenin adil yargılama konusunda geriye gittiğini belirtti. İnsan haklarında Türkiyede ciddi sıkıntıların olduğunu kaydeden Türkdoğan, Türkiyede sorunlar giderek artıyor. İşkence ve kötü muamelede de bir değişiklik olmadı. Sadece Engin Çeber davasında mahkeme ağır cezalar verdi. Onun dışında fazla bir iyileşme yok, çünkü işkence sokağa taştı. Örneğin İstanbulda üniversite rektörleriyle bir araya gelen Başbakan Tayyip Erdoğanı protesto eden öğrencilere şiddet değil işkence uygulandı. Sınır aşıldı. Bunların tümü hükümetin uyguladığı cezasızlık politikasıyla ilgilidir dedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ise Demokratik haklarını arayan öğrencilerimize yönelik polis şiddeti, ülkemizin insan hakları karnesinin ne denli düşük olduğunun açık kanıtıdırdiye konuştu.

Deliller çürütüldü ama...

Tahliye beklerken işinden oldu

HÜLYA KESKİN

Gümrük muhafaza memuru Ergin Öncü (31) yasalar gereği devletin yetkili birimlerinin kendisine 24 saat silah bulundurma ve kullanma ruhsatı vermesine karşın Devrimci Karargâh Örgütü davası kapsamında 27 Nisan 2009 tarihinde Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma iddiası ile gözaltına alındı. Gümrük işlerinde örgütün üyelerine yardım ettiği savunuldu ancak Gümrük Muhafaza Müdürlüğünden gelen yazı ile bu iddia çürütüldü. Ergenekon sanıkları ile telefon görüşmesi yaptığı iddia edildi, bu iddianın da gerçekdışı olduğu ortaya çıktı. 7 Aralıktaki duruşmada tahliye bekleyen ailesi, davadan bir saat önce Öncünün işten çıkarıldığı haberinin gelmesi ile ikinci bir şok daha yaşadı.

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevinde 19 aydır tutuklu bulanan Öncü, bir buçuk yıldır gümrük muhafaza memuru görevini yürüttüğü Karaköyde 27 Nisan 2009 tarihinde nöbet tuttuğu sırada işyerindeyken gözaltına alınmıştı. Polis sorgusunda Orhan Yılmazkaya ile bir fotoğrafının olduğu söylendi. Ancak daha sorguda fotoğraftaki kişinin kendisi olmadığı ortaya çıktı. Ergenekon sanıkları ile telefon görüşmesi yaptığı iddia edildi, yine yapılan araştırmada sanıklardan hiçbiri ile görüşme yapmadığı ortaya çıktı. Aynı davadan yargılanan Timur Aşıka sahte kimlik fotokopisi vererek gümrük işlerinde yardım ettiği iddia edildi. Fakat Karaköy Gümrük Muhafaza Müdürlüğünden 10 Mart 2010 tarihli gelen yazıda söz konusu kişinin gümrük giriş kartı alımı için Öncünün tutuklandığı tarihten önce hiçbir kaydına rastlanmadığı belirtildi. Yazıda Aşıkın 7 Ocak 2010da giriş kartı için müracaat ettiği ve kartını da almadığı ifade edildi. Yazıda giriş kartı için kimlik fotokopisinin istenmediğinin belirtilmesi de delillerden birini yine çürütmüş oldu. Öncünün babasının sahibi olduğu Nurtepedeki internet kafede 4 aydır çalışan Fatih Aydın da aynı davadan yargılandı. Savunmasında örgüt ile bağlantısını kabul eden Aydın, Öncü ile hiçbir bağlantısı olmadığını söylemesine karşın mahkeme heyeti bu açıklamayı da dikkate almadı.

Öncünün kardeşi Sevda Öncü, “Kardeşim oraya çok yüksek bir puanla girmişti. Şimdi haksız yere tutuklandığı bir dava nedeniyle işinden oldu, evini satmak zorunda kaldı. Sözde delillerin hepsini çürüttük. Ancak duruşma başlamadan bir saat önce işten atıldığının haberini aldık diye konuştu