Yeşim Turan

Ünlü baklavacı Hacı Sayid A.Ş. ve dünya markası Gloria Jeans neden konkordato istedi?

Şirketlerin konkordato davasını yürüten Biz Hukuk Ofisi’nden Av. Rahmi Ofluoğlu Hacı Sayid Şirketler Grubunun konkordato ve mühlet başvuru nedenleri konusunda açıklamalar yaptı.

Konkordato Ön Projesinin Önemi Konkordato Ön Projesinin Önemi

 Hacı Sayid olarak tanınan şirketin yarım asrı aşan bir geçmişi mevcut.

Hacı Sayid AŞ’nin sahibi olan Dinçerler Ailesi, Burhan Dinçerler, oğlu Muhammet Dinçerler, ağabeyi Mehmet Dinçerler, aynı zamanda gıda sektöründe faaliyet gösteren GRUP DNC GIDA SAN. VE TİC. AŞ ve Rumeli Tatlıcılık Süt Ürünleri Ve Ticaret Limited Şirketlerinin de sahibidirler.

 HACI SAYİD GIDA PAZ. SANAYI VE TIC. A.Ş.  1982 yılında Burhan ve Mehmet Dinçler tarafından şahıs firması olarak kurulmuş, 2003 yılında kurucu ortaklarca anonim şirkete dönüştürülmüştür. Şirketin ticaret sicile kayıtlı ünvanlı HACI SAYİD GIDA PAZ. SANAYI VE TIC. A.Ş’dir.

Halen 43 şubesi ve yaklaşık 850 çalışanı ile saygın bir şirket olarak faaliyetine devam eden Hacı Sayid günümüze kadar ticari saygınlığını ve sektördeki öncülüğünü korumayı başarmıştır.”

GRUP DNC GIDA SAN. VE TİC. AŞ.

DNC yaklaşık 50 ülkede 1200'den fazla şubesi bulunan ve bir dünya markası olan Gloria Jeans Coffees’in Türkiye distribütörüdür.

Şirket 28.05.2012 tarihinde Burhan Dinçerler ve oğlu Muhammet Dinçerler tarafından kurulmuş,  31.12.2018 tarihi itibari ile şirket tek kişilik Anonim Şirkete dönüştürülmüş olup Muhammet Dinçerler şirketin tek sahibi ve yönetim kurulu üyesidir. Sermayesi 5.000.000 TL’dir.

Halen 15 şubesi, 54 ortak şubesi (Franchising ) ve yaklaşık 160 çalışanı ile saygın bir şirket olarak faaliyetine devam eden DNC günümüze kadar ticari saygınlığını ve sektördeki öncülüğünü korumayı başarmıştır.

Rumeli Tatlıcılık Süt Ürünleri Ve Ticaret Limited Şirketi

Rumeli Tatlıcılık bir Hacı Sayid iştiraki olup Hacı Sayid  %100 hisse sahibi olduğundan bağlı şirket statüsündedir.

           HACI SAYİD GIDA PAZ. SANAYI VE TIC. AŞ’nin konkordato ve mühlet talebinin nedenleri ön projede şöyle anlatılmaktadır:

        

“  KONKORDATO TALEBİNİN GEREKÇELERİ

Türkiye 2002 yılından itibaren istikrarlı bir ekonomik büyüme çizgisi izlemiş, Enflasyon 3’lü rakamlardan tekli rakamlara, faizler %100’lerden %15’lere gerilemiştir. Kişi başına milli gelir 2002 yılında 3500 dolar iken 2012 yılında 10.500 dolara yükselmiştir. Toplum genelinde ekonomideki istikrarın ve büyümenin devam edeceği inancının yaygınlaşmasıyla oluşan güven ortamında, şirketin yönetimi de her açıdan iyi geçen son on yılın verdiği moralle yatırım yapma ve büyüme kararı vermiştir. Yönetimin bu kararı doğrultusunda İmalat ve yönetim merkezi Bahçelievler’de 2000 m2’lik bir alanda faaliyet göstermekteyken büyüme kararından sonra Beylikdüzü’nde 9.000 m2 bir alana taşınarak 2012- 2017 yılları arasında şube sayısını %50 artışla 30’dan 43’e çıkarmıştır.

Büyüme sürecinde Öz kaynaklar yeterli olmayınca banka kredisi kullanma zorunluluğu doğmuş, şirketin 2012 yılı sonu itibariye kullandığı toplam kredi 9.857.527,48 lira iken 2018 yılsonu itibariyle kullanılan toplam kredi tutarı 30.741.979,57 liraya yükseldiği görülmektedir.

          Kredi Limitlerinin Daralması, Faizlerin Ve Ürün Girdi Maliyetlerinin Yükselmesi

2018 Ağustos döviz krizi sonrasında bankalarda faizler %15’lerden %35-40’lara kadar yükselirken faizlerdeki bu artışlara rağmen banka ve finans kurumlarının kredi limitlerini daraltma yoluna gitmeleri şirketlerin likidite sıkıntı yaşamasına neden olmuştur. Kredi maliyetlerinin yükselmesi ürün maliyetlerini  de olumsuz yönde etkilemiştir.

Döviz krizi ve piyasalarda oluşan belirsizlik piyasa kredilerine de olumsuz yansıdığından şirket 90 Gün vade ile mal tedarik ederken vadeler kısalmış, hatta bazı ürünlerde peşine dönmüştür.

Bir yandan kredi limitlerinde daralma diğer yanda tedarikçi vadelerinin kısalması, yer, yer peşine dönmesi şirketin nakit sıkıntısını had safhaya taşımış şirket borçları çevrilemez hale gelmiş ve vadesi yaklaşan çekleri ödeyememe riski doğmuştur.

          Ürün Maliyetlerinin Yükselmesi Karlılığın Azalması

Döviz krizi sonrası ürün girdi fiyatlarında yaşanan artış ürün maliyetlerini yükseltmesine rağmen maliyetlerde ki bu artış çeşitli nedenlerle maliyet artışları ürün satış fiyatlarına yansıtılamamıştır. Bu durum bir yandan karlılığı düşürürken diğer yandan da nakit akışını olumsuz yönde etkilemiştir.”

       Yeni Konkordato Hukuku üzerine birçok makalesi bulunan Av. Rahmi Ofluoğlu “Konkordato dosyalarını bir ekip çalışması ile hazırladıklarını, ekiplerinde avukatların yanı sıra mali müşavir, finans uzmanı ve YMM bulunduğunu” açıkladı.

      Av. Rahmi Ofluoğlu, “Hacı Sayid AŞ ve ailenin sahibi bulunduğu DNC AŞ ve Rumeli Gıda şirketlerinin kısa sürede toparlanacağını, başta çalışanları ve alacaklıları olmak üzere hiç kimsenin mağdur olmayacağını çünkü şirketlerin piyasada iyi bir üne ve müşteri kitlesine sahip olduklarını, şirketlerin sahip ve yönetici kadrolarının yarım asırlık deneyimleri olduğunu" belirtti.