TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen “Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, Zorunlu trafik sigortası, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanının önlenmesi” konularında düzenlemeler içeren ‘torba kanun’ tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Düzenlemeye göre, genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan genel sağlık sigortası prim borçlarının tahsilinden vazgeçilecek. Düzenlemeden önce ödenen primler ise iade ve mahsup edilmeyecek.

Kanunla motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortasının genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate alınarak, bu sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanacak kurallar öncelikle söz konusu özel esaslara bırakılıyor. Özel esaslarda kural bulunmayan durumlarda genel esasların uygulanacağı açıklığa kavuşturuluyor.

“Kanal İstanbul” ve diğer su yolları için yasal düzenleme getiriliyor. İlgili kanunda “su yolu” tanımı yapılarak, su yollarına kanuni statü kazandırılıyor. “İmar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi”, su yolu olarak tanımlanıyor.

Sözcü