İç Güvenlik Yasasının görüşmeleri sırasında meclis kürsüsünden 5 dakika boyunca 237 kez kahrolsun faşizm diye haykıran Süleyman Çelebi mücadelenin içerisinden gelen, işçi sınıfın mücadele ruhunu eskitmeden canlı tutan bir kişi.. Milletvekili seçimlerinde mücadelen gelen kişilere daha fazla yer verilse demokrasimiz daha farklı bir düzeye kavuşurdu.
Süleyman Çelebi toplumsal mücadeleden gelen belki de tek devrimci mecliste..
Kim Süleyman Çelebi?
Wikipedi


Süleyman Çelebi (sendikacı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlığın diğer anlamları için Süleyman Çelebi sayfasına bakınız.

Süleyman Çelebi, (d. 1953, Perşembe, Ordu, Türkiye), Türk sendikacı.

1980 yılında DİSK Örgütlenme Daire Başkanlığı'na seçildi. 12 Eylül Darbesi sonrası DİSK davasında yargılanarak 4 yıl cezaevinde yattı. DİSK'in tekrar faaliyete geçmesiyle aktif sendikacılığa geri döndü. 1991 yılında Ahmet Fehmi Işıklar'dan sonra DİSK Genel Sekreteri seçildi. 1999 Türkiye genel seçimleri sonrasında Tekstil-İş Başkanı Rıdvan Budak'ın görevini devraldı. 28-30 Temmuz 2000'de yapılan DİSK 11. Genel Kurulunde başkan seçildi.

Süleyman Çelebi 8 Temmuz 2010 tarihinde TÜSİAD başkanı Ümit Boyner'le görüşüp el sıkıştı ve TÜSİAD'a "kadın eli değdikten sonra" DİSK ile TÜSİAD arasındaki ilişkilerin daha sıcak olduğunu belirtti. Bu bakımdan TÜSİAD ile bu kadar yakın ilişkiler içine giren ilk "devrimci" sendika yöneticisi oldu. [1]

5 Ekim 2009 tarihinde, silahlı bir saldırıya uğramıştır. Ameliyatı başarılı geçmiş ve hayati tehlikesini atlatmıştır.[2]

Çelebi, 10 Mart 2011 tarihinde DİSK Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 3. bölge Milletvekili aday adayı olmak için, DİSK Başkanlığı görevinden ayrıldığını açıkladı. Süleyman Çelebi, Milletvekili seçilememesi durumunda, DİSK Genel Başkanlığı görevine dönmeyeceğini söyledi. 24. Dönem İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Türkiye-Gürcistan ve Türkiye-Hırvatistan Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesidir.

 


Rahmi OFLUOĞLU