657 Devlet Memuru Kanunu'nda değişiklik yapılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu: İhbarda bulunan kamu görevlilerinin geçici olarak başka birimlerde görevlendirilmesi sağlanacak. İhbarda bulunan kamu görevlisinin amiri onunla ilgili değerlendirme yapamayacak. İhbar doğru çıkarsa kamu görevlisine ödül verilebilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi'ni açıklıyor. Pakette yer alan dikkat çekici maddelerden biri de Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMM'ye mal bildiriminde bulunması zorunluluğu... Mal bildiriminin yenilenme süresi de 5 yıldan 2 yıla inecek.

İŞTE PAKETTE YER ALAN DETAYLAR:

* Siyasi partilere yardım yapılacak ve herkes bunu elektronik ortamda görecek. Bunlara uyulmazsa para cezası gelecek. Seçimlerden önce ve sonra partilerin maddi kaynakları açıklanacak.

* Milletvekili ve belediye başkan adaylarına yapılacak nakdi yardımlar kendi adlarına açılmış olan seçim hesaplarına yatırılacak ve son derece şeffaf olacak

İL BAŞKANLARI DAHİ MAL BİLDİRİMİNDE BULUNACAK

* Ak Parti olarak biz seçim kaynaklarımızı uyguluyoruz. Bu tecrübeden de hareketle 3628 sayılı mal bildiriminde bulunması rüşvet kanunundaki değişiklikler:

Kamu görevi yürüten kamu sorumluluğu millete emanet sorumluluğu taşıyanların yükümlülüğü olması lazım. Meclis'te grubu bulunan grup başkanvekilleri, il başkanları dahil olmak üzere mal bildiriminde zorunluluk gelecek. TBMM'ye mal bildiriminde bulunacaklar.

Mal bildirimin yenilenme süresi 5 yıldan 2 yıla inecek. Ara bildirim kaldırılacak. Kurullar nezdinde alınan etik komisyonların etkin bir şekilde yer alacak. Üst yöneticilerin mal bildirimleri karşılaştırılacak.

* Yüksek mahkeme başkan ve üyeleri ile daire başkanları mal bildiriminde bulunacak

* Müteahhitlik, komisyonculuk iş takibi yapamaması sağlanacak. Önemli bir kamu görevi yürütüyorsunuz, üst düzey bir bürokrat o kurumla ilgili başka bir işe giriyor ticari kimliğiyle ihaleye taahhüt bazen iki bazen 3 yıl bu yapılamayacak.

O iki üç yıl sır maiyetinde bilgilerin geçiş süreci öngörülecek.

657 SAYILI DEVLET MEMURLUĞU KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

* İhbarda bulunan kamu görevlilerinin geçici olarak başka birimlerde görevlendirilmesi sağlanacak. İhbarda bulunan kamu görevlisinin amiri onunla ilgili değerlendirme yapamayacak. İhbar doğru çıkarsa kamu görevlisine ödül verilebilecek.

VEKİLLİK STATÜSÜ TEKRAR DÜZENLENECEK

* Şu ana kadar milletvekillerimizin değişik kanunlara dağılmış hakları var. Cumhuriyet tarihinde milletvekili olmak tek bir yasayla düzenlenmiş değil. Milletvekilliği statüsü tekrar düzenlenecek. Siyasi etik boyutuyla ilgili düzenlemeler yapılacak. TBMM'de grubu olan 4 partinin katıldığı 2012'de sunulan ortak bir çalışma var. Biz bu çalışmayı esas alarak bu boyutu da değerlendirerek, TBMM'ye uygun davranılmasıyla ilgili maddeler belirleyeceğiz.

* Her birimiz milletvekili olarak ateşten bir gömlek giyiyoruz. Hepimiz hesap verme makamındayız. Bu onurlu görevin çerçevesini tanımlayan bir yasayla birlikte bu onurlu görevle ilgili etik ilkeleri aynı yasal çerçeve içine oturtacağız. Bu siyasi alanda kamu yönetiminde planladığımız şeffaflık dışında önümüzdeki dönemde şeffaflık düzenlemeleri konusunda geniş tabanlı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Şeffaflık bir zihniyet meselesidir. Toplumdaki her bir bireyin parçası olduğu büyük bir reform sürecidir.

İMAR KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER

* İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak.

* Her belediye planların yapımı kabul edilenlerin askıya çıkarılmasına ilişkin mevzuatta web üzerinden bilgilendirebilecek. Kültür ve Turizm bakanlığı da yapacak. Yeni bir düzenleme ortaklık payı ve vatandaşların bir belirsizlik içine düşmesi belirlenecek.

* Plan değişikliği tarihi kültürel ve doğal dokuyu koruyarak yapılacak. Plan değişikliği rutin bir işlem olmayacak. İmar planı değişiklikleri sıkı planlara bağlanacak belediyeler bundan pay alacak.

* İmar planının bir bölümünde yapılacak noktasal değil bir bütünü kapsayan genel plan değişikliği yapılabilecek.

* Haksız bir gelir dağılımının bir komşunun istifade edememesi gibi bir durum olmayacak. İmarda değer artış payı alınacak. Bir plan değişikliği yeni değerin sahibi kamudur. Bu yeni getireceğimiz düzenleme ile değer artışlarının hangi oranda ele alınacağını netleştireceğiz. Bu konuda bir aralık belirleyeceğiz. Bu aralıkla ilgili yetki belediye meclisi taşınmazın plan değişikliğiyle ilgili değer artış payı öğrenilecek. Taşınmazın plan değişikliği belirlenecek. Ödeme ayni olarak verilebilecek hisse karşılığı da olabilecek.

BÜYÜK PAY BELEDİYELERE

Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak. Şu andan itibaren kanun meclise gidene kadar ara boşluktan istifade etmek isteyenler çıkabilir şu andan itibaren geçerlidir bu düzenlemeler.

1 hafta 15 gündür herhangi bir şekilde insiyatif kullanarak bir bilinçsizlik söz konusu olmayacak.

İnşaat sektörü çok önemlidir. Ekonomi için çok önemlidir. Bu düzenlemeler inşaat sektörüne olumsuz yansımaz. Bürokrasinin de yükünü alır bu. Bununla ilgili ayrı bir çalışmamız var. Sektörün gelişmesi bu anlamda ciddi bir imkan kazanacak. Bu çerçevede ekonomik aktiviteleri artacak.

İSTANBUL İÇİN ÖZEL DÜZENLEME OLABİLİR

Dünyada öyle şehirler vardır ki kadim tarihi geçmişi yoktur. New York'un kadim bir geçmişi yok. Kurtuba gibi Halep gibi şehirler vardır bunların geçmişi vardır. Tarihi olan ve küresel anlamda şehir olmaya aday İstanbul vardır. İstanbul üzerine 100 kere düşünmemiz lazım. Marmaray'ı görecek bir hattan geçtik. Dünyada böyle bir doğal güzellik dünyada yok. Bunu koruyacağız. İstanbul aynı zamanda yaşayan bir şehir. Bulunduğu yerden 1000 kilometreden 60-70 ülkeye uçan bir şehir. İstanbul'un tarihi dokusu giderse bir daha geri getirilemez. İstanbul'un bu özelliği konusunda atılacak her adımı yakından takip edeceğiz.

Gerekirse İstanbul'la ilgili özel bir düzenleme yapılabilir. İstanbul'dan büyük bir hazinesi yoktur Türkiye'nin.

http://www.memurlar.net/haber/497238/