Meclis'te HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoruyu geri çekmesi üzerine dokunulmazlık görüşmeleri başladı. Görüşmelerde HDP adına Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP grubu adına ise Bülent Tezcan konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın konuşması devam ediyor.



MEHMET PARSAK : TERÖRÜ SAVUNAN MİLLETİN SESİ OLAMAZ

Dokunulmazlık görüşmeleri çerçevesinde MHP Grubu adına konuşan Afyon milletvekili Mehmet Parsak teröre yardım edenlerin milletvekili olmayacağını vurgulayarak "Teröre yardım ve yataklık eden birisi milletvekili olamaz; terörü savunan ses milletin sesi olamaz; terörü destekleyen zihniyet büyük Türk milletinin Meclisinde barınamaz, dokunulmazlık zırhına bürünemez" dedi.

İDRİS BALUKEN: HDP'NİN TASFİYESİ BAŞLANIRSA MUHALEFETE SIRANIN GELECEĞİ AÇIKTIR
HDP adına konuşan İdris Baluken, dokunulmazlık teklifine 'evet' oyu verecek olan muhalafeti eleştirerek şöyle konuştu: "HDP'nin Parlamento ve siyasetten tasfiyesi başarılırsa, CHP başta olmak üzere bütün muhalefete sıranın geleceği hususu açık ve nettir. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihî günde seslenmek isteriz: Tarih, diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil, ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur.Bugün saray darbesinin Meclise uzanması, sadece HDP'yi tasfiyeyle sınırlı kalmayacaktır. Gelişmeler, saray darbesinin diğer bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin, HDP'yle başlayacak Meclisin tasfiyesi ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletten alınarak tek bir kişiye bağlanması hususunda, kendi tabanı başta olmak üzere, bütün Türkiye'deki demokrasi ve barış çevreleri karşısında tarihî bir sınavla karşı karşıya olduğunu buradan hatırlatmak isteriz."

BÜLENT TEZCAN: DOKUNULMAZLIK ÜZERİNDEN MİLLETİ KANDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ
CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: "Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."


DOKUNULMAZLIK OYLAMASI BAŞLADI

Dokunulmazlıkların görüşüldüğü Genel Kurul’a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Partili milletvekilleri tarafından alkışlandı. Daha sonra Davutoğlu, AK Parti Grup Başkanvekillerinin yanına oturdu. Bir süre sonra oylamaya geçileceği için Bakanlar Kurulu sıralarında oturan bakanlar da kalkarak milletvekili sıralarına geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’nu da partililer salona girince uzun süre alkışladı. Daha sonra dokunulmazlık oylaması başladı.

İLK OYLAMADA 348 KABUL, 155 RET OYU KULLANILDI

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için gizli oylama sonuçlarını açıkladı. Ahmet Aydın, 536 olan oy sayısından 348’inin kabul, 155’inin reT, 8’inin çekimser, 25’inin ise boş olduğunu söyledi. Aydın, teklifin maddelere geçilmesi için kabul edildiğini bildirerek birleşime 30 dakika ara verdi.

Kaynak: DHA