TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                  

Savunma, yargının kurucu unsurudur. Avukatlık kanunu uyarınca;

yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukatın amacı, hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını, her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukatlık Yasası 2.md. 3.fıkrasında; Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorunluluğu getirilmiştir.

            Oysa Son dönemlerde savunma hakkına, avukatlara, avukatlık mesleğine, avukatlık meslek onuruna, avukatların meslek örgütü barolara (örneğin İstanbul Barosu)  yönelik saldırılar, sindirme, korkutma ve yıldırma çabaları tahammül edilemez boyutlara ulaşmış; avukatlar, görevlerini yapamaz hale gelmiştir.  Avukatların görevlerini yapması bizzat Yargı organlarınca engellenir hale gelmiştir. Anayasa değişikliğinden sonra yargı önce kuşatıldı, arkasından da tutsak edildi. İktidardan yana tavır koymayan kişi ve kuruluşlar yargı eliyle sindirildi, korkutuldu ve tasfiye edildi.

Şimdi de sıra avukatlara ve barolara geldi;

-Dinleme, gözaltına alma ve tutuklama gibi her kapıyı açan örgüt suçlamasıyla son yıllarda avukatlar da bu suçlamalarla dinlenmekte, büro ve evleri yasaya aykırı şekilde aranmakta, gece yarısı gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadırlar. Avukatlar hakkında dava açma furyası başlatılmıştır.

-Görev mahalli olan kamu binalarına girişlerde Avukatların üzeri, kanuna aykırı olarak aranmakta, GBT sorgulaması ile rencide edilmektedirler

-Hâkim veya savcılar, avukatlara karşı etik kurallara ve yasaya aykırı şekilde davranmaktadırlar

--Avukatlar görevlerini yaparken kimi zaman tehdit, hakaret ve darp gibi eylemlere maruz kalmakta, uğradıkları saldırılar sonunda öldürülmektedirler. Kimi zaman mahkemelerde savunma hakkının kullanılması, bizzat mahkemelerce engellenmekte, savunma hakkının kullanılmasına bağlı olarak söyledikleri sözlerden dolayı haklarında soruşturma ve kovuşturma açılmakta, hatta tutuklanmaktadır. Böylece savunma ve avukatlar baskı altına alınarak sindirilmeye çalışılmaktadır. Mahkemelerde, avukatın savunma görevini yapmak için söz istemesi dahi, duruşmaya sekteye uğratmak olarak görülmekte ve avukatlar, zor kullanılarak duruşma salonundan çıkarılmakta ve avukatsız ve savunmasız mahkûmiyet kararları verilmektedir.  

           -Avukatlar, baktıkları davalar ve mesleki faaliyetleri nedeniyle terörist ilan edilmekte, avukatların adları birtakım terör örgütleriyle anılarak avukatlara ve avukatlık mesleğine, barolara yönelik itibarsızlaştırma girişimleri meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır.

-Avukatların çoğu, bürosunun kirasını ve zorunlu giderleri dahi ödeyecek kadar kazanmadığı ve sırf avukatlık mesleğini sürdürmek için çalıştığı halde avukatlar, potansiyel vergi kaçakçısı olarak görülmekte, vergi dairelerinin baskıları sonucu kazanmadıkları paraların da vergisini vermek zorunda kalmaktadırlar.  

                 Amaçlanan; Yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmanın temsilcisi avukatları; sindirmek, korkutmak, bağımsız savunmayı bertaraf etmek ve etkisiz hale getirmektir. Çünkü korkan, yılan, bıkan avukatlar istedikleri davaları almakta tereddüt edecekler, böylelikle yurttaşlar savunmasız kalacaklardır. Susan, susturulan, haksızlıklara, boyun eğen, avukata ve mesleğe sahip çıkamayacak pısırık barolar oluşturmaktır. Barolar susturulursa, sindirilirse, amaçlandığı şekilde uysal ve uyumlu hâle getirilirse, koyun gibi yapılırsa avukatlara, hukuka sahip çıkamayacak, böylece avukatlar daha kolay avlanacak, sonuçta da yurttaşlar haklarını arayamaz hâle geleceklerdir.

Savunma hakkına, avukatlara, avukatlık mesleğine, avukatlık meslek onuruna,  barolara yönelik saldırıların ve avukatların sorunlarının, araştırılması ve tespiti için Anayasa ve İçtüzük ilgili hükümleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygıyla dileriz. .

Ali Riza Öztürk
 
MERSİN MİLLETVEKİLİ