İç Güvenlik Paketi'ne 'torba' arası verecekler.
ANKARA (ANKA)- TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden İç Güvenlik Paketi’ne “torba” arası verilmesi planlanıyor. 16 Mart Pazartesi gününden itibaren Genel Kurul’da çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba teklifin görüşmelerine başlanması düşünülüyor.

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AKP’nin hafta sonuna kadar, İç Güvenlik Paketi’nin üçüncü bölümünün bitmesi halinde paketi İçişleri Komisyona çekmeyi düşünüyor. AKP formülüne göre; paketin güvenlik ile ilgili düzenlemelerinden sonraki maddeleri zaman kazanmak amacıyla komisyona çekilecek. Komisyonda bununla ilgili görüşmeler yapılırken, Genel Kurul’da ise çıkarılması öncelikli olan torba kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak.

Meclis İçtüzüğü'nün ilgili maddelerine göre: hükümet tasarı ya da teklifi komisyona çekebiliyor. Tasarıdan çıkarılacak maddeler üzerine muhalefet önerge veremiyor. Sadece maddeler üzerine konuşma yapabiliyor. Muhalefetin egellemelerine karşılık yine içtüzük gereği Genel Kurul’da kabul edilen maddeler üzerine talep olmadığı takdirde ne yeniden müzakere yapılabiliyor ne de önerge verilebiliyor.

Dolayısıyla AKP içtüzüğün ilgili maddelerini kullanarak muhalefetin her türlü engellemesinin de önüne geçebilecek. Bu durumda AKP hem İç Güvenlik Paketi’nin güvenlik ile ilgili öncelikli düzenlemelerini geçirmiş olacak hem de Genel Kurul’dan geçmesi gereken torba yasa teklfinin de görüşmelerini başlatmış olacak.

İç Güvenlik Paketi’nin, güvenlik ile ilgili maddelerini kapsayan üçüncü bölümü bu hafta biterse, Pazartesi günü torba kanunun görüşmelerine başlanacak. Bu arada iktidar partisi Pazartesi günü torba kanuna geçmeden önce muhalefet partilerine görüşlerini soracak.

AKP İç Güvenlik Paketi ile ilgili ikinci formülü ise Genel Kurul görüşmelerine 21 Mart’a kadar ara vermek. Bu arada iki ayrı torba kanun teklifi Genel Kurul’da yasalacak. İç Güvenlik Paketinin görüşmelerine verilen aranın ardından 21 Mart’tan sonra devam edilecek.

Gerçek Gündem